3- XERRADES, JORNADES, CONFERÈNCIES, ACTES.

ASSISTÈNCIA A LA RODA DE PREMSA DEL DEPARTAMENT DE SALUT I L’ OCATT AMB MOTIU DEL DIA DEL DONANT  (1 de juny)

L’ATHC assisteix a la roda de premsa convocada pel Departament de Salut i la Organització Catalana de trasplantaments i teixits on s’ofereixen les dades de donacions i trasplantaments de l’any 2015. Catalunya és líder en trasplantaments, però no en donacions d’òrgans i teixits

 Associacions de Pacients, donants i familiars , professionals sanitaris, Catsalut i Departament de salut. A la donació d’òrgans i teixits tots som imprescindibles

 

PARTICIPACIÓ A LA JORNADA ORGANITZADA PER L’ASSCAT EN EL DIA MUNDIAL DE L’HEPATITIS               (28 de juliol)

El 28 de juliol vàrem participar en la commeració del Dia Mundial de la hepatitis 2016 en la jornada organitzada per l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis amb l’objectiu d’augmentar la sensibilització i a compresió de les hepatitis virals. És una data clau per donar visibilitat a aquestes malalties que afecten a milions de persones en tot el món.

 

PONÈNCIA A LA IV JORNADA DE VOLUNTARIAT I SALUT A GIRONA ( 29 de setembre)

El Sr Artur Marquès, delegat de l’ATHC a les Comarques Gironines, fa una ponència      sobre la importància de la tasca del Voluntariat en les associacions de pacients basada en la seva experiència personal i sobre qui som i que fem a la nostra Associació.

En aquesta jornada, s’ha posat en comú el valuós treball de les persones voluntàries i professionals de la salut que a través de les entitats socials i equipaments hospitalaris atenen les demandes i necessitats en l’àmbit de salut. Els professionals de la salut i les persones que col.laboren des del voluntariat en les entitats de salut, SUMEM i sumem per fer més fàcil la situació de la persona malalta i                                                                                           les seves famílies.

Assistents: 70 persones

 

 

RODA DE PREMSA AMB MOTIU DE LA OBERTURA DE LA NOVA DELEGACIÓ DE L’ATHC EN EL VALLÈS OCCIDENTAL, A TERRASSA (5 d’octubre)

L’’Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya obre una nova delegació en el Vallès Occidental i per aquest motiu convoca una roda de premsa al mitjans de comunicació locals el 5 d’octubre en la Casa Soler i Palet de Terrassa.

La nova Junta Directiva que gestiona l’associació des del juliol del 2016, té com objectiu descentralitzar-se de Barcelona i arribar a arreu de Catalunya per tal de apropar-se a la ciutadania i donar la máxima ajuda possible. La finalitat de l’ATHC és donar suport a malalts hepàtics o en procés de trasplantament de fetge, així com promoure la donació d’òrgans i teixits en coordinació amb la OCATT.

A la roda de premsa van assistir:

 • Sr Daniel Nart, Regidor d’esports de l’Ajuntament de Terrassa
 • Sra Maria Rambla, Regidora de Salut de l’Ajuntament de Terrassa
 • Dra Roser Vallès, Responsable de la promoció de la donació i òrgans de la OCATT
 • Sr Josep Maria Martínez, President de l’ATHC
 • Sra Puri Marsà, Delegada de l’ATHC en el Vallès Occidental

 

Mitjans de comunicació:

 • Canal TV Vallès
 • Diari de Terrassa
 • La Torre del Palau
 • Malarrassa

                                                          

 

 

 

XERRADA SOBRE LA DONACIÓ D’ÒRGANS I TEIXITS I DE LA IMPORTÀNCIA DE PRACTICAR L’EXERCICI FÍSIC, TAMBÉ LES PERSONES TRASPLANTADES   (11 d’octubre)

 

L’11 doctubre a les 19,30 hores en el Centre Avel.lí Estrenjer de Terrassa es celebra una xerrada organitzada per l’ATHC per promoure la donació d’òrgans i teixits i la importància de practicar l’exercici físic, també les persones trasplantades.

La taula va estar composada per:

 • Dra Roser Vallès, Responsable de la promoció d’òrgans i teixits de la OCATT.
 • Sr Daniel Nart, Regidor d’esports de l’Ajuntament de Terrassa
 • Sr Josep Maria Martínez, president de l’ATHC
 • Sra Puri Marsà, delegada de l’ATHC en el Vallès Occidental

La Dra Vallès va comentar la situació actual de Catalunya, líder en trasplantaments però                  no en donacions. El darrer any ha millorat el percentatge de donants, però queda molt camí per recórrer. Va informar que a dia d’avui hi ha 1255 persones en llista d’espera, d’elles 167 de fetge. Va explicar la importància de fer-se donant, i de com fer-ho

El Sr Nart va informar sobre la importància de l’exercici físic per a la nostra salut, també les persones trasplantades. Va remarcar que Terrassa és una ciutat on l’esport està molt present en la ciutadania, tenint el títol de la ciutat més olímpica pel número d’esportistes que han participat en les Olimpíades. Des de l’Ajuntament treballen per a que cada dia es practiqui més l’exercici físic a la ciutat.

El Sr Martínez va destacar el paper de les Associacions de pacients a la nostra societat, així com la tasca que desenvolupa l’ATHC. L’objectiu de l’ATHC és ajudar als pacients malalts hepàtics i als que estan en procés de  trasplantament de fetge, en tots els àmbits (psicològic, jurídic…). També va comentar que l’ATHC vol arribar a tot el territori català, i per això s’obra una delegació en el Vallès Occidental, a Terrassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Finalment, la Sra Marsà va agrair a tots els donants la seva solidaritat altruista per a que  d’altres persones puguin continuant vivint.

Assistents:  50 persones.

 

 

 

 

 

ASSISTÈNCIA AL EUROPEAN ORGAN DONATION CONGRESS 2016 (28 d’octubre)

 

Amb la invitació de la organització (European Donation and Trasplant Coordination Organisation) vàrem assistir al European Organ Donation Congress que es va celebrar a la Fira de Mostres de Barcelona.  En diferents ponències es va explicar la situació de la donació d’òrgans a Europa, on molts països segueixen el model de Catalunya, i vàrem escoltar testimonis personals de donants i trasplantats molt emotius i enriquidors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Assistents: 420 persones

 

 

CONFERÈNCIA DEL CONSELLER DE SALUT SOBRE “EL DRET DE LA SALUT I LA DESIGUALTAT SOCIAL”      (3 de novembre)

Hem assisit a la conferència del conseller de Salut, Antoni Comin, “El dret de la salut i        la desigualtat social”. Ha destacat que fins a 8 anys de diferencia en esperança de vida hi ha entre néixer en territoris amb rendes més altes o més baixes de Catalunya. Li hem preguntat sobre la llei d’universalització, que està pendent d’aprovació en el Parlament, que com afectarà al sector de les donacions i els trasplantaments d’òrgans i teixits donada la seva complexitat. La seva resposta ha estat que serán molt curosos en aquest tema, i que son conscients de la seva complexitat i que han d’acabar d’afinar per tal que la universalització no perjudiqui a les donacions i trasplantaments.

Assistents: 120 persones

 

 

 

 

JORNADA FORMATIVA FEDERACIÓN NACIONAL DE ENFERMOS Y TRASPLANTADOS HEPÁTICOS (FNETH) A MADRID (23 de novembre)

 

La FNETH va realitzar unes Jornades Formatives a Madrid en el Hotel Weare de Chamartin, on es van tractar temes com la situació actual de la hepatitis B (VHB) i hepatitis C (VHC) a Espanya i la realitat de la hepatitis en el sistema penitenciari espanyol.

EL Dr José Luis Calleja, Cap Adjunt del Servei de Gastroenterologia de la Clínica Puerto de Hierro, va centrar la seva ponència en la situació actual de la Hepatitis i els seus tractaments. L’especialista va destacar la importància de la prevenció recordant que cal insistir a la població que és més fàcil prevenir que curar, el VHB es fàcil de controlar però difícil de curar. Tanmateix va apuntar que a pesar de que la incidència del VHB ha disminuït considerablement, se ha produït un rebot a la prevalença del virus associat a la immigració.

Durant la segona part de la jornada, els metges penitenciaris invitats van fer una aproximació de la situació actual de la hepatitis en el sistema penitenciari, destacant que s’han fet diversos protocols d’actuació per al control de les malalties infeccioses en presons (un d’ells premiats per la OMS). Van manifestar que darrerament s’ha alterat la equitat de l’assistència sanitària respecte al diagnòstic i tractament de la hepatitis C en el mitjà penitenciari i també entre presos internats en diferents comunitats.

 

Assistents: 60 persones ( representants de totes les Associacions de Malalts i Trasplantats Hepàtics d’Espanya)

 

 

ASSISTÈNCIA AL M4SOCIAL DAY A LA TAULA D’ENTITATS DEL TERCER SECTOR (24 de novembre)

 

M4Social Day és el punt de trobada de l’acció social, el món tecnològic i l’emprenedoria, amb l’objectiu d’ajudar i reforçar la innovació i la digitalització del tercer sector social en col.laboració amb administracions i empreses. Vàrem compartir amb altres professionals, entitats socials i administracions inquietuds, vàrem conèixer experiències innovadores en curs,  vàrem fer noves propostes i intercanviar idees i reflexionar junts per a que les TICs ajudin a millorar les entitats, persones i col.lectius més necessitats.

 

Assistents: 60 persones

 

 

 

PONÈNCIES EN L’ACTE DE CELEBRACIÓ DELS 1500 TRASPLANTAMENTS HEPÀTICS EN L’HOSPITAL DE BELLVITGE   (1 de desembre)

Els treballadors de l’Hospital de Bellvitge, l’ATHC i la OCATT van celebrar l’1 de desembre els 1500 trasplantaments hepàtics a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Vàrem assistir i col·laborant amb dues ponències:

Montse Collado, actual sots-presidenta de l’ATHC, va parlar de la seva experiència com a trasplantada des de fa 30 anys agraint la generositat dels donants.

Antoni Bernal, membre de la junta de l’ATHC, va parlar com a trasplantat número 500 agraint la tasca dels professionals de salut.

També es van fer dues intervencions en els mitjans de comunicació L’Hospitalet TV i 8TV a càrrec de la Montse Collado, i Josep Maria Martínez president de l’ATHC.

 

                Assistents:  200 persones