Un total de 28 professionals iberoamericans es formaran com a coordinadors de trasplantaments amb l’ONT

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha inaugurat aquest dilluns la XV edició del ‘Màster Internacional Aliança’, on un total de 28 professionals iberoamericans procedents de 10 països es formaran com a coordinadors de trasplantaments.

A més, 465 professionals dels diferents països iberoamericans s’han traslladat a Espanya per a participar-hi. El curs és un programa de formació mitjançant el qual professionals de països llatinoamericans viatgen a Espanya per rebre entrenament en tots els aspectes relatius a la coordinació en donació i trasplantaments.

Té una durada de dos mesos i, al finalitzar, els professionals, seleccionats entre “els millors dels seus respectius països”, segons l’Organització, traslladen la seva experiència i, per tant, el model espanyol de trasplantaments als seus respectius països d’origen.

Argentina, Colòmbia i República Dominicana són els països amb major representació en aquesta edició. També hi ha alumnes de Brasil, Xile, Costa Rica, Equador, Mèxic, Paraguai i Perú.

Les dades del Registre Mundial de Trasplantaments, que gestiona l’ONT per delegació de l’Organització Mundial de la Salut, “confirmen la importància dels coordinadors de trasplantaments, element clau en el model espanyol de trasplantament”, segons l’ONT.

La seva implantació en els països iberoamericans contribueix a un augment “lent però constant” de la donació i el trasplantament a Llatinoamèrica. L’any passat Llatinoamèrica va arribar a una taxa de 9,2 donants per milió de població, el que li ha permès realitzar 17.169 trasplantaments, segons el ’Newsletter Trasplant 2018’.

Aquesta xifra “és indicativa de la necessitat d’intensificar els esforços per potenciar aquest tipus de teràpies. Malgrat això, el creixement acumulat en donació de la regió des del començament de la cooperació espanyola és d’un 89%, el major a tot el món per a una zona en el seu conjunt”, segons precisa l’entitat.

Uruguai, amb 18,9 donants per milió de població; Brasil, amb 16,3 donants per milió de població; i Argentina, amb 13,4 donants per milió de població, lideren la taxa de donació d’òrgans a Llatinoamèrica.

Hospitals que participen juntament amb l’ONT

A Andalusia, participen l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, el Virgen de las Nieves de Granada, el Reina Sofía de Còrdova, el Puerta del Mar de Cadis i el Centre Regional de Transfusió Sanguínia i Banc Sectorial de Teixits de Còrdova.

D’Aragó, l’Hospital Clínic Lozano Blesa i el Miguel Servet, ambdós de Saragossa. De Castella-La Manxa, el Complex Hospitalari de Toledo i el Complex Hospitalari Universitari d’Albacete.

De Castella i Lleó participen l’Hospital Universitari de Valladolid i el Río Hortega, també de Valladolid, a més del Clínic de Salamanca.

D’altra banda, de Catalunya estan l’Hospital Clínic, el Santa Creu i Sant Pau i el Vall d’Hebron, tots de Barcelona. De la Comunitat Valenciana estan presents en el curs el General d’Alacant i la Fe de València i d’Extremadura l’Hospital de Badajoz.

A més, de Galícia, en concret d’A Corunya, estan el Complex Hospitalari Universitari d’A Corunya i la Unitat de Teràpia Cel·lular del mateix centre. De Madrid participen l’Hospital Clínic San Carlos, el Puerto de Hierro-Majadahonda, el Ramón y Cajal, el 12 d’Octubre, el Gregorio Marañón i La Paz.

Per últim, de Múrcia participa l’Hospital Virgen de la Arrixaca; de Navarra l’Hospital de Navarra, situat a Pamplona; i del País Basc l’Hospital de Donòstia i la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments del País Basc.

 

Font: infosalus.com

Notícia traduïda per l’AMTHC

Comments are closed