Desenes de pacients no hauran de viatjar a Granada o Màlaga, com fins ara.

Desenes de pacients d’Almeria podran evitar-se molestos desplaçaments a les províncies de Granada o Màlaga per sotmetre’s a operacions de vàlvula cardíaca i a trasplantaments de medul·la, com ha vingut succeint fins ara. Així, almenys, s’ha anunciat en els últims dies pel director del centre de transfusions sanguínies d’Almeria.

La secretària del PP-A, Loles López, ha anunciat que l’Hospital Universitari Torrecárdenas de la capital tornarà a practicar operacions de vàlvula cardíaca, el que evitarà que uns 60 pacients a l’any hagin de traslladar-se a Granada per poder ser intervinguts.

D’altra banda, Aref Laarej, director del centre de transfusions sanguínies d’Almeria, va informar també recentment que l’Hospital Torrecárdenas va rebre autorització el mes passar per començar a realitzar trasplantaments de medul·la òssia a pacients oncològics, el que permetrà que en breu espai de temps els malalts no hagin d’anar fora de la província per sotmetre’s a aquest tractament.

A l’igual que succeïa amb les operacions de vàlvula cardíaca, els malalts de la província han hagut de traslladar-se en els últims anys a Granada o a Màlaga per ser sotmesos a aquests trasplantaments. Segons fonts consultades, els pacients afectats poden ascendir a una vintena cada any.

Autorització

En canvi, gràcies a aquesta autorització, a partir d’ara es realitzaran per part del servei d’oncohematologia del complex hospitalari de referència a la província d’Almeria.

El trasplantament de medul·la òssia consisteix en la substitució de totes les cèl·lules de la sang del pacient per cèl·lules normes d’un donant sa. Per això es trasplanta una petita quantitat de cèl·lules mare per via intravenosa, com en una transfusió sanguínia. Després de dos o tres setmanes, les cèl·lules mare comencen a produir cèl·lules normals que repoblen per complet l’organisme del pacient.

Tanmateix, la dificultat d’aquests trasplantaments radica en les complicacions per trobar un donant compatible. I és que fins a 7 de cada 10 persones que necessiten un trasplantament no troben a les seves famílies un donant compatible. En aquests casos, les possibilitats per fer-ho amb èxit passen per localitzar un donant voluntari que sigui compatible, quelcom que pot resultar complicat en moltes ocasions.

 

Font: lavozdealmeria.es

Notícia traduïda per l’AMTHC