Les transferències podrien iniciar-se en un any prèvia contractació d’un hepatòleg especialitzat. L’any passat es van extreure en l’hospital de referència 38 fetges que es van remetre a Barcelona.

Poder trasplantar-se un fetge sense sortir de la illa i sense haver de passar mesos a Barcelona esperant a que aparegui un donant compatible, està avui més a prop. La consellera de Salut, Patricia Gómez, i el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, van informar als principals caps dels serveis mèdics que han d’implicar-se en aquest procés assistencial que es donen les condicions de demanada per posar en marxa aquests trasplantaments, una antiga reivindicació d’especialistes i pacients.

La consellera també va incidir en què la posta en marxa d’aquest nou programa de trasplantaments reportarà importants avantatges pels pacients de Balears i va afegir que actualment es donen les condicions que avalen la implantació d’aquest projecte.

A la reunió van intervenir, entre d’altres, el director gerent de Son Espases, Josep Pomar, el coordinador de trasplantaments de l’hospital, Julio Velasco, el cap del servei de Cirurgia General i Digestiva, Xavier González, el coordinador del servei Digestiu, Daniel Ginard, l’hepatòloga Lucía Bonet i José Morón, cap de secció de Cirurgia Hepàtica.

Suport d’Armengol

El nombre de casos derivats a la península l’any passat, el fet de disposar de bona part de les infraestructures necessàries i el compromís dels bons professionals de Son Espases han estat determinants per assegurar que el projecte es desenvoluparà amb criteris de màxima qualitat, va argumentar la consellera, que va afegir que la presidenta del Govern, Francina Armengol, està al cas del projecte i que li dóna el seu suport.

D’altra banda, el director general de l’IB-Salut es va mostrar disposat a acceptar el repte que suposa aquest projecte pel seu departament. Després d’admetre que els nous tractaments curatius de l’hepatitis C han disminuït els casos de trasplantaments per aquesta causa, va senyalar al contrari que la indicació de les transferències augmenta perquè cada cop es prescriuen més per a tumors hepàtics. Va insistir Fuster en què, tot i que el lideratge del projecte ha de ser de Son Espases, es tracta d’una iniciativa complexa i amb un cost alt i que, per això, correspon al Servei de Salut coordinar-lo.

Ja durant la presentació de l’exitosa campanya de trasplantaments renals duta a terme l’any passat, el propi Fuster va avançar que els trasplantaments hepàtics estaven més a prop. “És un assumpte que tenim sobre la taula”, va dir sense voler desvelar les seves cartes i amb unes dades preparades amb antelació: que la demanda de fetges per part de ciutadans de les illes no ha parat de créixer en els últims anys situant-se en 19 el 2018.

Tots els assistents a la reunió van subratllar que el projecte és també una qüestió d’equitat pels ciutadans de les illes i el coordinador de trasplantaments de Son Espases van recalcar que l’hospital ja disposa de la infraestructura adequada per realitzar-los i que el nombre de donacions de fetge a Balears (una mitjana de 30 a l’any) “ens podria fer autosuficients per a l’actual demanda d’òrgans”.

Durant el passat any es van extreure a Son Espases un total de 38 fetges que van ser remesos a Barcelona amb un percentatge d’èxit en la seva reimplantació del 100%, el que parla de la perícia adquirida per l’equip de cirurgians en aquestes extraccions.

Especialistes en aquest procés van explicar que, per posar en marxa aquests trasplantaments, es precisaria contractar a un hepatòleg especialitzat en aquestes intervencions que hauria de formar a d’altres companys del servei. “Tot i que amb aquesta persona ja podríem començar a realitzar-los poc a poc”, van senyalar els experts que, així mateix, van estimar que en un termini d’un any el primer trasplantament hepàtic realitzat a Son Espases ja podria ser una realitat. “Ja és molt comptar amb el suport polític”, va estimar un altre dels professionals abans de ressaltar que Son Espases, per la implicació de molts serveis, guanyarà complexitat i creixerà com a hospital.

 

Font: diariodemallorca.es

Notícia traduçïda per l’AMTHC