Saragossa ha tornat a acollir, un any més la XIX Reunió Nacional d’Hivern de Coordinadors de Trasplantaments, una activitat formativa organitzada per la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments d’Aragó i l’Organització Nacional de Trasplantaments, i que en aquesta ocasió ha tingut com a finalitat abordar els aspectes ètics que poden sorgir en la tasca diària dels coordinadors de trasplantaments.

La consellera de Sanitat, Pilar Ventura, va obrir les jornades juntament amb la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez-Gil, la presidenta del Col·legi de Metges de Saragossa, Concepción Ferrer; i el coordinador autonòmic de trasplantaments d’Aragó, José Ignacio Sánchez Miret. “La incorporació de nous perfils de donants exigeix dels professionals un enorme esforç de formació, que inclogui el maneig i resolució de dilemes ètics sorgits en l’entorn de la donació d’òrgans”, ha indicat Ventura.

La directora de l’ONT ha destacat, per la seva part, la importància d’aquesta reunió per a la formació dels professionals “en el camp de la bioètica”.

La jornada, que va tenir lloc els dies 31 de gener i 1 de febrer, va abordar les consideracions ètiques de la donació i el trasplantament i presentarà al grup d’experts en bioètica de l’ONT, a més de tractar temes concrets com la donació pediàtrica, les cures intensives orientades a la donació o la donació en asistòlia, entre d’altres.

La consellera va destacar la “solidaritat” dels aragonesos en aquest àmbit. Cal recordar, de fet, que el 94% de les famílies aragoneses a les quals se’ls hi va sol·licitar la donació d’òrgans durant el 2018 va donar el seu consentiment, una xifra superior a la mitjana nacional el percentatge de la qual es situa en el 85%. En total, l’any passat es van realitzar 99 trasplantaments gràcies a la donació de 48 persones.

 

Font: noticiasde.es

Notícia traduïda per l’AMTHC