El 7 de febrer li quedaven només uns dies de vida. Una jove ingressada a l’Hospital Clínic Universitari de Santiago (CHUS) que necessitava un trasplantament hepàtic amb màxima urgència va poder salvar-se després d’activar-se un Codi Zero des del CHUS, amb el qual es busca a nivell nacional un òrgan compatible.

En la matinada del 8 de febrer, al voltant de les tres, va arribar l’òrgan procedent d’un donant basc. Des del complex sanitari de Santiago es va donar avís a l’aeroport de Lavacolla per enviar un avió al País Basc a recollir el fetge extret per l’equip de Trasplantament Hepàtic d’aquella comunitat.

Pel doctor Evaristo Varo no és el primer cop en què ha hagut d’enfrontar-se a aquests casos in extremis en la seva llarga trajectòria al capdavant de la unitat de Trasplantament Abdominal del CHUS, que va posar en marxa en l’antic hospital Xeral de Galeras. Porta ja més d’un millar de trasplantaments des de que exerceix el comandament de la unitat de l’hospital compostel·là, a l’estiu del 1994.

L’especialista es mostra satisfet de l’activitat que estan registrant aquest any, ja que des de després del dia de Reis l’equip que dirigeix va realitzar set trasplantaments, cinc d’ells hepàtics i els dos restants renals.

S’ha de tenir en compte que la mitjana en el CHUS és d’entre 5 i 7 al mes, tot i que el facultatiu reconeix que hi ha mesos a l’any en els quals hi ha una autèntica “sequera” de donants.

Tot i que assegura que al gener va haver-hi dies, “afortunadament, frenètics” al quiròfan, aquest mes que pràcticament acaba de començar també està registrant una gran activitat trasplantadora, amb 6 hepàtics i 3 renals.

L’any passat, amb dades entre gener i novembre, a l’hospital Clínic va haver-hi 24 donants dels que 3 van ser en asistòlia (a cor aturat). En total, es van realitzar 81 trasplantaments

Entre gener i el 19 de novembre del 2018 es van realitzar al centre 50 trasplantaments de fetge (44 en tot el 2017), i 31 de ronyó (40 en l’exercici passat).

Quant a trasplantaments de donant en vivo, enfront als 5 del 2017, de gener a novembre del 2018 se’n van efectuar tres, estant en programació dos més.

Únic infantil. Amb dades de gener a desembre del 2018, al CHUS es van dur a terme 54 trasplantaments de fetge, un d’ells infantil, l’únic realitzat a Galícia. A ells se’n sumen 39 renals, cinc de donant viu. Un total de 93.

 

Font: elcorreogallego.es

Notícia traduïda per l’AMTHC