Durant el 2018 va ser el tercer servei d’Hematologia que més empelts hematopoètics va realitzar a Espanya.

El servei d’Hematologia de Salamanca torna a estar, un any més, en el pòdium dels hospitals espanyols que més trasplantaments hematopoètics realitzen.

Si l’any passat van ser líders indiscutibles amb 150 trasplantaments (el seu rècord històric, superant els 145 trasplantaments registrats el 2016) seguits pel Regional de Màlaga (136), en aquesta ocasió s’han canviat les tornes): l’Hospital Regional de Màlaga va ser líder nacional amb 146 trasplantaments de medul·la òssia el 2018, seguit del Virgen del Rocío, amb 133, el Clínico de Salamanca, amb 132 i la Fe de València, amb 132.

Dins dels trasplantaments de medul·la estan els autòlegs (s’utilitzen la cèlu·la del propi pacient després d’un avançat procés) i els al·logènics, que són més complicats perquè es necessiten cèl·lules mare d’un donant sa compatible. En aquesta modalitat terapèutica Salamanca és un exemple dins de l’Hematologia nacional, i el 2017 es van practicar un total de 77 intervencions.

De fet, el passat mes d’octubre es va assolir la rodona i espectacular xifra de 1.000 trasplantaments de medul·la a Salamanca. Una xifra llaurada durant 23 anys, des de que es va realitzar la primera intervenció d’aquest tipus (amb un donant compatible el 1995).

Aquests números li van servir als hematòlegs salmantins per ser considerat com el segon millor servei d’aquesta especialitat a Espanya, segons la classificació elaborada pel Monitor de Reputació Sanitària (MRS) sobre els 100 millors hospitals públics d’Espanya. Salamanca va ascendir un lloc respecte al mateix informe de l’any anterior quan estava situat en tercer lloc després del Clínic de Barcelona i el Politècnic La Fe de València.

En aquesta ocasió, l’equip que lidera Marcos González va sobrepassar a l’hospital valencià i es troba actualment per sobre d’altres centres de referència com poden ser els hospitals madrilenys de La Paz o el 12 d’Octubre.

El director de l’Àrea de Teràpia Cel·lular i actual coordinador de trasplantament al·logènic de l’Hospital, Fermín Sánchez-Guijo, reflexionava mesos enrere sobre els dos grans canvis que ha experimentat l’especialitat en les últimes dues dècades: “Han augmentat les potencials complicacions, perquè es fan més trasplantaments i molt més complexos, com els no emparentats i els haploidèntics, que abans no es feien”. El segon gran canvi és la gradual aparició de “nous tractaments i teràpies dirigides enfront a dianes de les malalties malignes de la sang”.

Sánchez-Guijo destaca que las noves tècniques “permeten que molts més malalts siguin susceptibles de ser trasplantats”, i apunta a que aquests avenços han ampliat fins als 70 anys l’edat dels trasplantats, quan abans el màxim estava situat entre els 40 i els 50 anys.

L’altra principal eina ha estat la de disposar de medicaments per tractar la malaltia d’empelt contra receptor, que és una gran causa de mortalitat. El servei d’Hematologia disposa (a més de nombrosos tractaments en estudi) de dues eines que altres complexos hospitalaris no tenen. “D’una banda, la fotoforesi extracorpòria, que és un dispositiu que extreu cèl·lules de la sang i sotmet als limfòcits a una estimulació amb rajos ultraviolats per després retornar-los a la circulació. Així aconseguim que els limfòcits que solen atacar al receptor, ja no danyin amb tanta voracitat a la pell el fetge o el tub digestiu, sobretot”, detalla Sánchez-Guijo. “La segona eina que molts pocs tenen és la teràpia cel·lular. Hem tractat amb cèl·lules mesènquimes a més de 150 malalts i som dels pocs d’Espanya que disposem d’aquesta tecnologia”, aclareix.

 

Font: lagacetadesalamanca.es

Notícia traduïda per l’AMTHC