El fetge és l’òrgan més gran que hi ha dins del cos humà, i la seva funció és vital, doncs ens ajuda a digerir els aliments, però també a guardar l’energia que necessitem per estar bé i a eliminar toxines. De vegades pot presentar alguna deficiència com quan acumula en les seves cèl·lules triglicèrids, és a dir, greixos, apareixent el que es coneix com a fetge gras. En contra del que es pot pensar, la veritat és que no sorgeix per un consum excessiu en si d’aliments rics en aquesta substància, sinó que hi ha més possibles motius darrere.

Els tipus

El fetge gras pot ser de dos tipus, ja que o sorgeix per la ingesta continuada d’alcohol o per altres motius que no tenen res a veure amb aquest hàbit. En el cas del fetge gras no alcohòlic pot tractar-se d’un trastorn lleu i tot i que hi hagi greix en el fetge, les seves cèl·lules no estan danyades, pel que és probable que no es donin manifestacions importants. Ara bé, si aquestes es troben afectades llavors el més probable és que l’òrgan s’inflami i que derivi en complicacions provocant cirrosi o fins i tot càncer.

Quan al fetge gras ocasionat per la ingesta d’alcohol, s’origina per aquest motiu quan aquesta es produeix en quantitats elevades. S’ha de tenir en compte que quan aquesta classe de beguda arriba al cos el fetge s’encarrega de descompondre-la de manera que l’organisme l’elimini. Tanmateix, en aquest procés es poden generar substàncies nocives que perjudiquen a les cèl·lules hepàtiques, desencadenant inflamació i debilitant les defenses naturals. Si la patologia continua evolucionant pot derivar en una hepatitis alcohòlica i cirrosi.

Més factors

Existeixen una sèrie de factors que a més poden afavorir l’aparició del fetge gras com l’obesitat, tenir la síndrome metabòlica, la diabetis tipus 2, prendre alguns fàrmacs, tenir la pressió arterial alta o un nivell de triglicèrids elevats o colesterol, entre d’altres.

L’edat és un altre element a tenir en compte, doncs aquest trastorn apareix més en persones de mitjana edat o majors.

Aquesta malaltia hepàtica a penes es manifesta excepte que el pacient es pot trobar més cansat del normal o de tant en tant presentar algun dolor abdominal lleuger. De manera que la forma més normal de diagnosticar-lo és a través de diverses proves com l’analítica de sang, ecografia o si fos necessari biòpsies. El tractament es centra en abordar la causa que el desencadena tractant d’eliminar-la mitjançant mesures que poden anar des de perdre pes, deixar de prendre alguns medicaments o retirar les begudes alcohòliques.

  

Font: 65ymas.com

Notícia traduïda per l’AMTHC