La colangitis esclerosante primària és una malaltia que afecta als conductes biliars del cos humà que són els encarregats de transportar la bilis des del fetge fins a l’intestí prim. Aquesta malaltia provoca una inflamació que genera cicatrius en els conductes i dany en el fetge.

Es tracta d’una malaltia que es desenvolupa lentament, pot conduir a una cirrosi biliar, i l’única curació total passa per realitzar un trasplantament de fetge, tot i que generalment es pot controlar amb tractament. És més freqüent en homes que en dones i es sol diagnosticar entre els 30 i els 50 anys.

Causes de la colangitis esclerosant primària. No s’han identificat les causes exactes

La ciència no ha aconseguit identificar al 100% els motius que originen la colangitis esclerosant primària. Una reacció inapropiada per part del sistema immunitari a un procés infecciós pot actuar com activador d’aquesta malaltia en persones genèticament predisposades.

La colangitis esclerosant primària en ocasions va lligada a la malaltia inflamatòria intestinal com la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. També pot aparèixer en pacients amb pancreatitis crònica i en pacients amb sarcoïdosi. Per això quan es descobreix que un pacient té la malaltia també s’estudia si té la malaltia inflamatòria intestinal. En aquests casos és important la detecció precoç perquè pot produir-se un càncer de colon.

És important realitzar el tractament com abans millor per evitar altres efectes negatius. Com l’aparició d’insuficiència hepàtica, infeccions freqüents, hipertensió i fins i tot processos cancerígens.

Símptomes de la colangitis esclerosant primària. Sensació de cansament

La colangitis esclerosant primària provoca a l’inici de la malaltia una sensació de cansament i una picor continuada, però no va acompanyada d’altres símptomes clars que ajudin a identificar l’existència de la malaltia. Amb el pas del temps, sí que apareixen signes més evidents, com dolor a la zona superior del costat dret de l’abdomen, febre, suors nocturns, calfreds, marejos i un color groguenc a la pell i/o als ulls (icterícia). També pot haver-hi engrandiment del fetge i/o de la melsa i pèrdua de pes.

Les complicacions de la colangitis esclerosant primària poden ser:

  • Insuficiència hepàtica.
  • Infeccions repetides.
  • Hipertensió de la vena portal que porta la sang que flueix del sistema digestiu cap al fetge.
  •  
  • Càncer de colon.

Diagnòstic de la colangitis esclerosant primària. Diverses anàlisis

El metge necessitarà de la realització d’una anàlisi de sang per saber com està funcionant el fetge. Complementàriament, necessita estudiar els resultats d’una ressonància magnètica de la zona del fetge i dels conductes biliars. En ocasions també recorre als rajos X per tenir imatges de la zona afectada. I per conèixer el nivell d’afectació una prova bastant concloent és la realització d’una biòpsia per extreure teixit del fetge per analitzar.

També es pot realitzar una colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE) via endoscòpica per examinar els conductes biliars.

Tractament i medicació de la colangitis esclerosant primària. Vigilància continuada de la funció hepàtica

No existeix un tractament clar amb medicació i, de fet, l’única curació absoluta passa pel trasplantament del fetge. Mentre aquest no es realitza, el metge efectua un control continuat per anar veient com evoluciona la funció hepàtica i recomana certs tractaments per pal·liar les conseqüències. Per exemple, pot receptar antibiòtics, antihistamínics i medicaments que s’adhereixen als àcids biliars per evitar la picor.

Per lluitar contra les infeccions freqüents també és convenient l’ús d’antibiòtics. Generalment, els malalts de colangitis esclerosant primària necessiten prendre suplements nutricionals i vitamínics.

Finalment, l’únic mètode de curar la malaltia és un trasplantament per substituir el fetge danyat per un de nou. Aquest procés es planteja en persones que tenen insuficiència hepàtica.

Prevenció de la colangitis esclerosant primària. Hàbits saludables

La predisposició genètica és clau per desenvolupar la malaltia. Per tant, és difícil prevenir-la, però és aconsellable seguir hàbits de vida saludables com seguir una dieta equilibrada, no fumar ni beure alcohol i fer exercici de forma regular.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’ASSCAT