Va ser l’objectiu de la ‘X Jornada d’Actualització de Donació d’Òrgans i Teixits’ en la qual va participar personal mèdic i d’infermeria.

Canviar la radiografia real sobre el coneixement i l’acceptació que tenen els trasplantaments a través d’un pla estratègic per disminuir les negatives familiars a la donació d’òrgans i teixits. Aquest va ser l’objectiu principal que persegueixen els alumnes de la ‘X Jornada d’Actualització en Donació d’Òrgans i Teixits’ que es va desenvolupar a Ponferrada.

Aquesta Jornada es va emmarcar dins del seminari organitzat per la Societat Espanyola de Medicina d’Emergències a Castella i Lleó i l’Organització Nacional de Trasplantaments, un programa dirigit a sanitaris d’emergències i que va ser presidit pel responsable de la Societat Castellano i Lleonesa de Medicina d’Urgències i Emergències, Gonzalo Ibáñez Gallego, pel director mèdic de l’àrea d’assistència sanitària del Bierzo, Luis María Zorita Viota, el coordinador autonòmic de Trasplantaments, Pablo Ucio Mingo i el cap del Servei d’Urgències de l’Hospital El Bierzo i coordinador de la Jornada José Ramón Casal Codesido.

Des de la taula es va recordar als professionals que la donació i el trasplantament és un reflex de la situació de l’atenció sanitària d’un hospital. De fet, l’11% de negatives familiars que van obtenir l’any passat suposa que mig centenar de persones han perdut la possibilitat de tenir un òrgan, segons van explicar Pablo Ucio i José Ramón Casal.

Es tracta d’una formació que al llarg de les seves 10 últimes edicions ha aconseguit aportar actius per a què Castella i Lleó sigui de les primeres comunitats a nivell nacional en donació d’òrgans.

En el que portem d’any, l’hospital del Bierzo no ha registrat cap donació i el passat exercici es va tancar amb només una, mentre que en els últims cinc anys la xifra s’ha elevat a 10 donacions. Però el director mèdic, Luis María Zorita-Viota, puntualitza, que els trasllats a Lleó de malalts per a intervencions relacionades amb hemorràgies cerebrals passen a la capital de la província a possibles donants, quelcom que ha elevat precisament a Lleó a ser una de les capitals amb major nombre de trasplantaments de la comunitat.

Castella i Lleó va ser la comunitat amb més trasplantaments realitzats el passat any, un 2018 xifres rècord que va suposar un increment del 43% amb un total de 145 donacions, de les quals 29 es van produir a Lleó.

 

Font: cadenaser.com

Notícia traduïda per l’AMTHC