Espanya és, any rere any, líder en donació i trasplantaments d’òrgans en el món i un model a seguir per altres països, però encara té marge de millora i una assignatura pendent en el trasplantament de pàncrees, del qual cada any es realitzen menys d’un centenar d’intervencions.

La raó d’aquesta escassetat de trasplantaments de pàncrees està, segons ha indicat el doctor Luis Muñoz, director del Centre de Referència de Trasplantament de Pàncrees de Castella i Lleó, en què és una única tècnica molt desconeguda a Espanya, fins i tot entre els professionals sanitaris i a penes és indicada per aquests.

De fet, a la carrera de Medicina, ha subratllat, el trasplantament de pàncrees ni tan sols s’estudia en els plans formatius.

Per aquestes raons, Espanya es troba molt per sota d’altres països europeus en nombre d’intervencions d’aquest tipus, amb 1,8 per milió d’habitants enfront als 3 del Regne Unit, els 2,6 de Portugal o els 2,3 d’Àustria.

“És l’únic trasplantament en el qual no aconseguim se campions”, ha lamentat Muñoz durant la seva intervenció en l’acte convocat per associacions de pacients amb motiu del Dia Nacional de Trasplantaments.

No obstant, el trasplantament de pàncrees és una molt bona opció pels pacients diabètics greus als quals no els hi funciona el tractament i pateixen insuficiència renal, ja que és l’únic procediment que permet la curació de la malaltia.

En mols casos, a més, en la intervenció es realitza de forma simultània un trasplantament de pàncrees i de ronyó.

L’any passat a Espanya es van fer 82 operacions d’aquest tipus en algun dels sis centres de referència i la supervivència als 5 anys és del 94%.

Un cop trasplantat amb èxit, detalla Muñoz, el pacient ja no necessita portar una dieta especial, ni insulina, ni antidiabètics, sinó que és capaç de regular-se sol amb el trasplantament de ronyó i pàncrees.

“S’ha de difondre més que el trasplantament de pàncrees és, a dia d’avui, l’únic procediment per curar la diabetis, tot i que les indicacions són molt estrictes”, ha afirmat aquest expert.

L’any 1983 es va realitzar el primer trasplantament de pàncrees a Espanya, concretament a Barcelona i, des de llavors, se n’han realitzat un total de 1.850.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC