Tenir cura de la nutrició en pacients amb insuficiència hepàtica greu.

El fetge és un òrgan amb  funcions importants que influeixen directament en l’estat nutricional de les persones. En el fetge processem i aprofitem substàncies que ens són útils, com la glucosa, que és necessària per tenir energia i desenvolupar totes les activitats de la nostra vida quotidiana, i descartar aquelles que són nocives per al nostre cos. Una bona nutrició és important per mantenir un estat òptim de salut i evitar complicacions derivades de la seva malaltia i desnutrició

Recomanacions generals

Evitar grans volums d’aliments, dividir la dieta entre 5-6 menjades al llarg del dia (esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar…).

 

Es poden menjar tot tipus d’aliments (carn, peix, llegums, llet i derivats, verdures,ous, etc.), si no hi ha contraindicació mèdica, intolerància o al·lèrgia a qualsevol aliment, és bo augmentar el consum de fibra per evitar el restrenyiment.  

No consumir begudes alcohòliques (vi, sidra,  cervesa, cava, begudes d’alta graduació …)

 

(enllaç de taula d’aliments recomanat)  

 

 

Recomanacions específiques per a pacients amb insuficiència hepàtica greu.

 

Si tens ascites i/o edema:

Has de restringir la ingesta de sal per evitar la retenció de líquids. Eviteu les salses vegetals que es venen en el comerç i que porten sal (ClNa) o sodi (Na), també els daus de brou.

Es poden utilitzar altres condiments per donar gust als aliments, com ara herbes aromàtiques (farigola, orenga, romaní, llorer, fonoll …), suc de llimona, vinagre (no conté alcohol), all, julivert, ceba, pebre, pebre vermell.

La restricció de l’aigua (líquids) només es farà per prescripció mèdica.

Si tens tens encefalopatia:

És important que el teu familiar (cuidador) valori si pots empassar sense dificultat. En cas de dubte, no s’ha de prendre res líquid o sòlid per evitar el risc d’aspiració bronquial, fins que l’episodi estigui resolt o indicat pel professional sanitari de referència.

 

 

(enllaç de taula d’aliments recomanat i no recomanat si té ascites i/o edema)