Nou avenç en els tractaments contra l’Hepatitis C

Els nous fàrmacs costarien menys de 300€ i serien més accessibles pels afectats dels països més pobres

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al món hi ha entre 130 i 150 milions de persones que pateixen Hepatitis C. Les zones on hi ha més afectats són a l’Àfrica (32 milions) i al centre/sud-est asiàtic (més de 80 milions). La Iniciativa per al Desenvolupament de Medicaments per Malalties Oblidades (DNDi) ha acordat amb Pherco, un laboratori egipci, dur a terme el desenvolupament d’un tractament per l’Hepatitis C que costaria 300 dòlars. Aquesta és una bona notícia pels afectats, ja que el 95% viuen en països pobres i no es podrien permetre el preu del medicament, massa alt.

grafic_fases_del_desenvolupament_dun_medicament

El director executiu de DNDi, Bernard Pécoul, ha afirmat que si els assajos clínics tenen èxit, aquest tractament suposaria un avanç important dins la salut pública per combatre l’Hepatitis C. Bernard és contundent en afirmar que la malaltia és una epidèmia mundial i que és essencial tenir una cura que sigui assequible econòmicament. A Espanya el preu del tractament durant unes 12 setmanes pot arribar a costar 13.000€ per pacient, mentre que als EUA la mitjana és de 100.000€. En el cas d’Egipte, tot i tenir acords amb els principals fabricants, el preu oscil·la sobre els 795€ per pacient.

L’organització DNDi té el permís d’un dels fabricants, i està esperant a veure els resultats del segon. Un cop es tinguin les pastilles preparades, s’hauran de provar amb pacients de Malàisia i Indonèsia. El ministre de Salut de Malàisia lamenta que els preus siguin tan alts, doncs és pràcticament impossible pel Govern fer-los accessibles a tota la població que els necessita. Creu que l’avanç ajudarà a eliminar aquesta limitació, i així es podrà ampliar la xarxa de distribució als afectats. Es calcula que si finalment els assajos donen resultats positius, el preu podria baixar fins als 260€.

Comments are closed