Diversos metges han posat el focus en l’Atenció Primària i en la promoció d’un estil de vida saludable basat en una dieta sana i activitat física per reduir la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NASH) i les noves pandèmies relacionades amb els hàbits de vida.

Així ho han declarat diferents experts que van intervenir ahir en l’última jornada del curs ‘Reptes en salut pública per a la malaltia hepàtica: la malaltia hepàtica i el seu context social’, patrocinat per Gilead i celebrat en el marc dels Cursos d’Estiu de la Universitat Complutense, a San Lorenzo del Escorial.

En aquest sentit, José Luis Calleja, vicepresident de l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge (AEEH) i director del curs, va abordar la taula rodona sobre la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NASH) comentant la preocupació per “la presència d’una epidèmia nova que condiciona la pràctica i és l’augment de malaltia hepàtica per dipòsit de greix, en relació amb l’epidèmia d’obesitat i de diabetis”.

D’altra banda, Manuel Romero, cap del grup d’investigació de patologia de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, va defensar que el NASH “és una malaltia que requereix d’un model de col·laboració en la qual impliqui a la societat en el seu conjunt, així com un compromís per part dels polítics”.

Romero també va comentar la proposta legislativa a Andalusia que va quedar interrompuda amb les passades eleccions i que consistia en una llei per promoure la vida saludable que animi a la gent a portar una dieta saludable promovent l’activitat física.

En aquesta mateixa línia, el doctor Javier Crespo va coincidir en la modificació de l’estil de vida per gestionar la malaltia, ja que en la seva majoria, els pacients de NASH són individus obesos. Crespo també va senyalar que “els polítics han d’assumir que la despesa en sanitat ha de canviat i això implica una aposat política”.

D’altra banda, el cirurgià Mariano Artés va mostrar la seva preocupació per les xifres d’obesitat a Espanya, on el 9% dels escolars ja tenen obesitat mòrbida i el 33% un grau de sobrepès. A més a més, el cirurgià va comentar que “la despesa sanitària que suposa l’obesitat és un 7% del total de la despesa sanitària”.

Durant la seva intervenció, Eduardo Raboso, cap d’Otorrino de l’Hospital de la Princesa va explicar que “a Occident la sanitat està mal dissenyada pels propers reptes, com les noves pandèmies que estan relacionades amb els estils de vida”. Així, va destacar “la importància de donar-li pes a la salut pública”.

Alcohol, consum de risc

Durant l’acte també es va abordar la problemàtica del consum d’alcohol com a causa principal de les malalties hepàtiques a Espanya, que segons va comentar Juan Turnes, hepatòleg especialista, el consum d’alcohol es situa en onze litres d’alcohol pur a l’any.

Així, Calleja va explicar que “tot i que l’alcohol segueix sent una causa molt rellevant de malaltia hepàtica, és un problema escassament abordat i amb novetats terapèutiques i diagnòstiques molt escasses”.

Els experts van coincidir en la manca de conscienciació respecte al consum d’alcohol, en comparació amb la realitzada amb el tabac, pel que han demanat més iniciatives i formació a la població.

En aquest sentit, Juan Jesús Ruiz, director del Centre de Drogodependència de Màlaga, va definir l’addicció a l’alcohol com “la més important que hi ha a Espanya”. “Hem passat d’un consum tradicional a un consum de risc que està augmentant les conseqüències a nivell patològic”, va afegir Ruiz.

Per això, Francisco Pascual, representant de la Confederació d’Alcohòlics Addictes en Rehabilitació i Familiars d’Espanya (CAARFE), va comentar la importància “d’una coordinació efectiva però que resulta complicada, ja que a Espanya cada autonomia funciona de forma diferent”. Tot i així, va insistir en què “trencar estigmes i eliminar etiquetes per a què els alcohòlics es vegin com a pacients”.

 

Font: infosalus.com

Notícia traduïda per l’AMTHC