Espanya es líder mundial en trasplantaments d’òrgans i registra “xifres rècord inimaginables” per a d’altres països del seu entorn, però vol continuar avançant, i per això, l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) treballa per incorporar en el procés de donació a la sanitat privada.

Aquest és un dels objectius reflectits en el pla estratègic de l’organització fins el 2022, en el qual es posa el focus en fomentar la col·laboració públic-privada per assolir l’objectiu: aconseguir 50 donants per milió d’habitants.

Així ho va afirmar la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez-Gil, amb motiu de la XIX Reunió Nacional d’Hivern de Coordinadors de Trasplantaments que va reunir a Saragossa als coordinadors autonòmics.

Espanya es situa com a líder mundial en donació i trasplantaments d’òrgans tal i com confirmen les dades: el 2018 es va assolir una xifra “rècord” amb 48 donants i 114 trasplantaments per milió d’habitants.

Són xifres “inimaginables” per a la major part dels països de l’entorn, però que responen, segons Domínguez-Gil, a l’obligació dels professionals de “cobrir les necessitats dels nostres pacients”.

L’objectiu reflectit en el pla estratègic és aconseguir els 50 donants per milió de població pel 2022 mitjançant una sèrie de mesures, com una major col·laboració amb els serveis d’urgències; la utilització adequada d’òrgans procedents de donants d’edat avançada o el desenvolupament de la donació en asistòlia (a cor aturat) i pediàtrica.

Entre aquestes mesures, figura també afavorir la cooperació entre el sistema públic-privat i incorporar la xarxa d’hospitals de la sanitat privada al procés de donació d’òrgans i teixits, sobre una “base de coresponsabilitat social compartida”.

“Perquè quan una persona mor en condicions de ser donant ha de ser possible que sigui donant amb independència del tipus d’assegurament d’aquesta persona”, ha indicat.

Però, a més de les dades quantitatives, l’Organització Nacional de Trasplantaments vol ser líder també en l’àmbit de la bioètica, segons Domínguez-Gil, “eina imprescindible del nostre sistema”.

 

Font: eldiario.es

Notícia traduïda per l’AMTHC