Malgrat que considera que el sistema actual “està adequadament blindat”, l’Organització Nacional de Trasplantaments ha informat sobre diverses mesures que preveu posar en marxa juntament a d’altres organismes.

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) considera que el sistema actual de donació i trasplantament d’òrgans “està adequadament blindat” de pràctiques delictives com el tràfic d’òrgans o la tracta de persones amb objecte de l’extirpació d’òrgans. Així ho ha subratllat en una resposta parlamentària oferta a una pregunta de la diputada Teresa Angulo, portaveu de Sanitat del PP al Congrés.

Malgrat això, l’organisme que dirigeix Beatriz Domínguez-Gil ha especificat que tenen en marxa “diverses iniciatives” amb la finalitat de “reforçar-lo encara més”. Una de les mesures que es posarà en marxa és l’ajustament del marc normatiu espanyol a l’establert en el Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’òrgans humans.

D’altra banda, l’ONT ha ressenyat que “treballa amb la Fiscalia, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, professionals sanitaris i l’Organització Mèdica col·legial en el desenvolupament d’un protocol d’identificació i notificació de casos sospitosos de tràfic d’òrgans a les autoritats competents”.

De la mateixa manera, aquest organisme ha assegurat que participen “de manera activa en accions formatives dirigides a la Fiscalia, jutges, forenses i professionals sanitaris en mesures per a la prevenció i la lluita contra el tràfic d’òrgans humans”.

Mesures actives

En la resposta oferta per l’Organització Nacional de Trasplantaments, han senyalat quines són les actuacions que porta realitzant “al llarg dels anys” amb respecte a la protecció del model espanyol de donació i trasplantament d’òrgans. Per exemple, ha destacat que col·labora amb organismes com el Consell d’Europa, l’OMS o l’ONU per “resoldre l’escassetat d’òrgans per trasplantament i implementar mesures legislatives per combatre l’activitat delictiva, prevenir-la i protegir a les seves víctimes”.

Mentrestrant, en l’àmbit nacional, l’ONT ha apuntat que compta amb “una legislació garantista que regula de manera estricta el procés de donació d’òrgans de persones vives (i mortes)”, amb un sistema que “assegura l’opció del trasplantament als pacients en necessitat d’un òrgan” i amb “la millor estratègia per prevenir el tràfic d’òrgans, la tracta de persones amb finalitats d’extracció d’òrgans i el turisme de trasplantaments”.

Finalment, en relació als casos de donació de viu, aquest organisme incideix en RD 1723/2012 pel que es regulen les activitats d’obtenció, utilització clínica i coordinació territorial dels òrgans humans destinats al trasplantament i s’estableixen requisits de qualitat i seguretat. Aquesta norma contempla “controls a tres nivells diferents, per garantir precisament que aquest acte de donació es realitza sota els principis ètics d’altruisme i voluntarietat, sense pressió econòmica o d’un altre tipus”.

 

Font: consalud.es

Notícia traduïda per l’AMTHC