“La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”. Aquesta és la definició de salut de l’Organització Mundial de la Salut, l’OMS.

L’obesitat afecta a milions de persones al món i l’OMS ens adverteix que l’obesitat infantil està augmentant la seva prevalença en els últims anys de forma alarmant. S’està convertint en un veritable problema de salut pública per les múltiples alteracions o malalties que associa. Més de 340 milions de nens i adolescents en el món pateixen sobrepès i obesitat.

Durant la infància i adolescència ja comencen a aparèixer complicacions:

  • Augment de colesterol i triglicèrids en sang.
  • Fetge gras.
  • Problemes ortopèdics, sobretot alteracions en genolls, peus i esquena.
  • Hipertensió arterial.
  • Augment de la despesa cardíaca.
  • Resistència a la insulina, diabetis.
  • Apnea de la son.
  • Alteracions en la funció pulmonar amb major probabilitat de patir asma.
  • Disfunció erèctil.
  • Alteracions emocionals com depressió baixa autoestima.
  • Afecta al rendiment escolar i al desenvolupament de les habilitats socials.

Com veiem això té poc a veure amb la definició de salut, més aviat molt poc.

D’altra banda els nens obesos tenen més probabilitats de desenvolupar en l’edat adulta una sèrie de problemes entre els quals podem destacar:

  • Diabetis, abans mencionada.
  • Hipertensió arterial i cardiopaties.
  • Trastorns múscul-esquelètics, especialment artrosi.
  • Degeneració greix del fetge.
  • Alguns tipus de càncer, com el de colon, mama i endometri.
  • Reducció de les expectatives de vida sobretot en l’obesitat mòrbida.

Podem i hem de tractar de prevenir el desenvolupament de l’obesitat des de les primeres etapes de la vida i des de tots els àmbits i no només des del sanitari. Per això, s’ha de fomentar l’exercici físic i en això afortunadament avui tots coincidim: sanitaris, famílies, educadors, publicitat… hi ha suport i promoció de l’esport des de tots els estaments. 

Però no passa el mateix amb la nutrició. La publicitat i promoció aclaparadora d’aliments i begudes riques en greixos, sucres i sal, la comoditat d’adquirir aliments preparats, l’enorme oferta d’aliments molt agradables al paladar i de consum ràpid i fàcil (burguer…), juntament amb la manca d’informació que proporcioni a les famílies criteris adequats, són factors que faciliten l’aparició de l’obesitat ja en la infància.

Com a societat hauríem de reflexionar

Oi que no recomanem com a saludable el sedentarisme? Com és possible doncs que s’estigui fent publicitat i recomanant el consum d’aliments processats rics en calories, greixos i sucres? I més encara, com es compren que entre la població infantil es fomenti l’elecció d’aquests preparats en lloc d’orientar a l’elecció d’aliments sans?

És molt important oferir als nens petits des de l’inici aliments saludables perquè les preferències s’estableixen en etapes molt precoces de la vida. I també és molt important que existeixin uns hàbits d’alimentació adequats en l’entorn més proper perquè el comportament amb respecte al menjar òbviament està orientat cap a allò que el nen veu com a normal a casa.

Actualment a Espanya des de l’àmbit sanitari i des de les escoles s’està fent una bona tasca de promoció de l’alimentació saludable, el que no eximeix a les famílies de ser els primers formadors en unes bones costums.

I donat que el nen aprèn el que viu, els pares, la família, hem de ser un exemple de comportament alimentari correcte i amb criteri per fomentar una bona elecció dels aliments encaminats a la promoció de la salut.

 

Font: pagina66.com

Notícia traduïda per l’AMTHC