Els trasplantaments de medul·la òssia no paren de créixer. I l’Hospital Regional que és el que els fa a Màlaga n’és líder a nivell andalús. Quan aquest tipus de tractament es va posar en marxa a la província el 1989, el centre sanitari malagueny ocupava el tercer lloc després del Reina Sofía (Còrdova) i el Virgen del Rocío (Sevilla). Després de gairebé de dues dècades de treball, les dades del 2017 posicionen al Regional com el número u a la comunitat autònoma. En aquest any, l’hospital malagueny va fer 136 trasplantaments de medul·la òssia i es va situar per endavant del Virgen del Rocío (129) i del Virgen de las Nieves (Granada) (70).

Les dades van ser donades a conèixer a l’inici de la Reunió Anual del Grup Espanyol de Trasplantament Hematopoètic (GETH) que va congregar a Màlaga a uns 300 assistents entre infermers i hematòlegs. El rànquing andalús es completa amb el Reina Sofía, amb 67; l’Hospital de Jerez de la Frontera (Cadis), amb 52; el Puerta del Mar de la capital gaditana, amb 21; el Ciudad de Jaén, amb 20; i el Juan Ramón Jiménez de Huelva, amb 15.

Des de que el Regional va començar a fer aquests trasplantaments, ha tractat ja a uns 1.600 pacients. En l’actualitat, en torn al 70% dels pacients es curen. I no només que en els últims anys ha augmentat la supervivència, sinó que també ha millorat ostensiblement la qualitat de vida dels malalts. A Màlaga, igual que a la resta del país, aquests tractaments van en constant augment. Com a exemple, a la província es va passar de 127 trasplantaments el 2016 a 136 el 2017. D’aquests, 50 van ser del propi pacient i 86 d’un donant. I d’aquests últims, 22 van ser amb una compatibilitat només del 50% (haploidèntics).

El 2017, Espanya va assolir un rècord històric al realitzar 3.321 trasplantaments de medul·la òssia. “La taxa de trasplantament hematopoètic [nom correcte dels coneguts com de medul·la òssia] per milió de població segueix augmentant (71,3 el 2017), el que fa que estem en el grup de països de la Unió Europea amb una major activitat”, va dir el president del GETH, Carlos Solano. Un assoliment que va atribuir a l’activitat coordinada de l’Organització de Trasplantaments, el Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo) i les societats científiques.

Els experts van analitzar a la reunió els avenços en aquests tractaments. Entre ells, el gran nombre de fàrmacs en investigació per prevenir o tractar el rebuig al trasplantament o les teràpies CAR-T que modifiquen genèticament els limfòcits del propi pacient per a què lluitin contra les cèl·lules cancerígenes.

 

Font: malagahoy.es

Notícia traduïda per l’AMTHC