L’esteatohepatitis no alcohòlica (NASH, en les seves sigles en anglès) és una malaltia poc coneguda, però tot apunta a que en uns anys cobrarà un gran protagonisme. De fet, avui en dia ja és una de les primeres causes de trasplantament hepàtic als Estats Units.

Sovint és silenciosa, doncs no presenta símptomes. La seva característica principal és el dipòsit de greix en el fetge que pot arribar amb el pas de temps a produir inflamació y dany cel·lular hepàtic o NASH. En fases avançades es pot arribar a produir malaltia hepàtica greu, cirrosi, carcinoma hepatocel·lular o fins i tot necessitar un trasplantament. No hi ha un tractament adequat per aquesta malaltia.

Està molt relacionada amb els estils de vida i es pot millorar realitzant exercici i amb bons hàbits alimentaris. Així pot ser que la malaltia es desenvolupi més lentament. El problema real que crida a l’acció és quan els pacients desenvolupen fibrosi avançada, una complicació deguda a NASH. En aquests pacients es requereix una solució perquè aquest nombre de pacients està creixent.

Per oferir una solució a aquesta patologia hi ha en marxa diversos estudis d’investigació pel desenvolupament de nous fàrmacs i en els quals hi treballa Gilead. Aquesta companyia farmacèutica ha signat acords de col·laboració amb diverses empreses per seguir investigant, com l’aconseguit amb Yuhan Corporation, amb el qual s’ha anunciat un acord de col·laboració i llicència per desenvolupar nous tractaments d’investigació per a la fibrosi avançada ocasionada per aquesta malaltia.

Yuhan i Gilead realitzaran conjuntament investigacions preclíniques i Gilead serà responsable del desenvolupament clínic global. Gilead també serà responsable de la comercialització a tot el món, fora dels drets de Yuhan a la República de Corea.

En relació amb aquest acord (que es basa en la col·laboració comercial existent entre les empreses per donar suport a la promoció dels medicaments de Gilead a la República de Corea) Yuhan rebrà un pagament inicial de 15 milions de dòlars i rebrà fins a 770 milions de dòlars addicionals a l’assolir certes fites comercials i de desenvolupament, així com royalties sobre futures vendes netes.

Greus conseqüències

Els individus amb fibrosi avançada degut a NASH, definida com a fibrosi pont o cirrosi, poden haver de fer front a conseqüències greus, incloent malaltia hepàtica en etapa terminal, càncer de fetge i la necessitat d’un trasplantament de fetge, i tenen un risc significativament major de mortalitat relacionada amb alguna patologia del fetge. Actualment, els pacients que viuen amb NASH tenen opcions de tractament limitades.

Aquesta col·laboració es basa en l’associació de Gilead amb Yuhan a llarg termini, centrant-se en la investigació de nous enfocs per a tractar als pacients amb fibrosi avançada deguda a esteatohepatitis no alcohòlica que complementen els programes d’investigació que té en curs Gilead.

 

Font: larazon.es

Notícia traduïda per l’AMTHC