Mentre Espanya consolida el seu lideratge mundial en donació d’òrgans, Castella-La Manxa està a la cua de les comunitats. Les negatives familiars i la manca de donacions en aturada cardíaca estan darrera de les males dades.

Castella-La Manxa es queda en els últims llocs en donació d’òrgans: 29,2 donants per milió d’habitants, una taxa llunyana a la nacional que és la més alta del món amb 48. La principal causa: les negatives familiars que es situen en el 21%, mentre que a Espanya són del 14.

Falta feina de conscienciació però també influeixen altres factors. L’anomenada donació en asistòlia o en aturada cardíaca, que és molt escassa a la regió.

La regió ha baixat en un total de 10 donacions, i un 5% menys que el 2015. Cap dels hospitals castellà-manxecs es situen entre aquells amb major activitat en donació d’òrgans. Per a què les xifres canviïn, els experts recomanen comunicar sempre a la família la voluntat de ser donant.

Des de Servei de Salut de Castella-La Manxa va anunciar que realitzarà un esforç per millorar les dades de donació d’òrgans en la regió, potenciant per això la donació en viu.

Com fer-se donant d’òrgans?

Qualsevol persona que ho desitgi pot obtenir el seu carnet de donant d’òrgans i teixits per expressar per escrit la seva decisió. Aquest tràmit pot fer-lo per telèfon, correu electrònic o a través d’Internet en la pàgina web del Sescam.

Des del Servei de Salut de Castella-La Manxa destaquen que és molt important comunicar als nostres familiars més directes el nostre desig de donar, així evitarem als nostres éssers estimats la responsabilitat de decidir per nosaltres en moments tan difícils. És més senzill donar els propis òrgans que autoritzar la donació de les d’un familiar, si no coneixíem la seva opinió.

Aquest carnet no té cap compromís legal i si canvia d’opinió pot trencar-lo i comunicar-ho als seus familiars. També pot fer-se donant obtenint el seu carnet digital a través de la pàgina web de l’Organització Nacional de Trasplantaments.

Una altra opció per donar és trucant al Centre Coordinador de Trasplantaments 925 274 225 tots els dies laborables i en horari de 8h a 15h. El carnet de donant no caduca, únicament pot perdre la seva validesa si la persona canvia d’opinió i no vol ser donant. En aquell moment ha de trencar el seu carnet.

 

Font: cmmedia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC