Els productes que prometen neteges i desintoxicacions del fetge no només han demostrat ser cars i inútils, també posen en perill un òrgan vital.

Després de qualsevol temporada d’excessos amb el menjar i la beguda, no són pocs aquells que creuen que és necessari dur a terme una “desintoxicació” corporal amb l’objectiu de “netejar” l’organisme en general i el fetge en particular. No obstant, els excessos passen factura i aquestes mesures no només poden ser inútils, sinó fins i tot perilloses. Les dietes detox són un engany efímer.

Alguns productes disponibles en el mercat es centren en “desintoxicar” el fetge de forma específica, l’òrgan responsable de processar els medicaments i possibles toxines corporals. Tanmateix, coincideixen els experts, aquestes promeses de “neteja” són exageracions.

Un cos sa no necessita desintoxicar-se

Segons alguns experts consultats per Business Insider, mantenir un cos sa fa totalment innecessària una desintoxicació. De fet, el mateix organisme és capaç de netejar les toxines de forma natural, sense ajuda.

Respirar, realitzar les nostres funcions fisiològiques o simplement deixar funcionar a l’organisme de forma correcta és suficient per a què es netegi i desintoxiqui per si mateix sense una dieta específica o un pla extern.

El fetge i els ronyons són els òrgans responsables de la desintoxicació corporal. Els ronyons filtren la sang i eliminen les despulles per l’orina. El fetge per la seva part converteix les toxines en substàncies menys lesives o fins i tot inofensives, eliminant les despulles per la femta, o bé per l’orina després d’un segon pas pels ronyons.

I totes aquestes funcions es realitzen de forma quotidiana, sense cap dieta detox de per mig. Si algun d’aquests òrgans funciona incorrectament a causa d’alguna malaltia, ‘fer detox’ o prendre un suplement no ajudaria sinó que fins i tot podria empitjorar la situació.

D’altra banda, les dietes detox no tenen evidència científica alguna. No han demostrat poder ajudar a reparar els possibles danys patits pel fetge per qualsevol raó, com també recorda l’hepatòloga Tinsay Ambachew en un article publicat al portal de la Universitat Johns Hopkins.

Així mateix, tampoc hi ha evidència que aquest tipus de dietes ajudin a eliminar toxines corporals, com va afirmar una revisió publicada el 2014 al Journal of Human Nutrition and Dietetics. Ni ajuden a controlar el pes ni eliminen toxines, segons els autors del treball.

De fet, a nivell mèdic, la denominació “toxina” sol usar-se com a sinònim de substàncies nocives com les drogues, el tabac o l’alcohol. No obstant, dins del màrqueting de les dietes detox i els suplements, la paraula “toxina” no està clarament definida. Això dificulta la investigació de si realment tenen algun tipus d’efecte terapèutic o no.

Manca de nutrients i riscos per a la salut

Les dietes detox solen basar-se en plans molt baixos en calories, i amb uns percentatges inadequats de greixos, proteïnes i carbohidrats. A curt termini és possible perdre pes amb les mateixes, donada la seva baixíssima densitat calòrica, però a mig termini l’efecte rebot provocaria un augment de pes paradoxal en comparació a l’inici de les mateixes.

A més, a nivell de micronutrients, han demostrat ser inadequades, provocant símptomes com alteracions de l’estat d’ànim, mal de cap, debilitat i estrenyiment. D’altra banda, quant als suplements detox es refereix, les promeses de neteja i desintoxicació també han demostrat ser exagerades i fins i tot arriscades.

Aquests suplements poden arribar a danyar el fetge, provocant una hepatitis medicamentosa segons els experts. De fet, un treball publicat el 2018 al Journal of Dietary Supplements va arribar a la conclusió que no milloren el pes o el volum corporal, ni tampoc millorarien els símptomes gastrointestinals, en dones sanes. O el que és el mateix, són suplements cars i inútils.

Altres formes de protegir el fetge

Lluny de l’ús de productes o dietes detox, existeixen moltes altres formes de protegir al fetge de forma natural. La principal és no beure alcohol, o almenys consumir-lo només de forma excepcional. “Beure amb moderació” és una fal·làcia la mesura de la qual canvia segons el país on es pronunciï aquest consell, pel que tampoc seria adequat esgrimir-lo.

D’una banda, mantenir un adequat pes corporal, gràcies a una dieta saludable i la realització d’exercici físic, és primordial. Així, s’evitaria caure en la malaltia del fetge gras no alcohòlic, una patologia a l’alça després de l’ingent consum d’ultraprocessats actual.

D’altra banda, hauria d’evitar els riscos que puguin comportar una possible hepatitis vírica, com serien el consum de drogues o realitzar relacions sexuals de risc i sense protecció.

Finalment, si es tenen antecedents familiars o personals de risc, com un consum crònic d’alcohol o algun familiar que pateixi una malaltia hepàtica crònica, seria aconsellable consultar al metge de capçalera sobre possibles proves de detecció. Algunes malalties cròniques del fetge es desenvolupen de forma progressiva durant anys abans de provocar cap símptoma.

 

Font: elespanol.com

Notícia traduïda per l’AMTHC