Un estudi de l’Escola de Medicina de la Universitat de Pennsylvania suggereix que l’ús d’òrgans infectats pel VHC pot ser una opció viable pels pacients que esperen un trasplantament de cor.

D’acord amb un estudi publicat a l’American Journal of Transplantation, nou pacients de Penn Medicine es van curar del virus de l’hepatitis C (VHC) després d’un trasplantament de cor per salvar les vides de donants morts infectats amb la malaltia. Els resultats ressalten el potencial per expandir l’ús d’òrgans infectats pel VHC, inclosos els cors, per ampliar el grup de donants pels més de 100.000 nord-americans que actualment es troben en una llista d’espera per a trasplantaments.

El 2017, Penn Medicina va llançar un assaig clínic per provar l’efecte del trasplantament de cors de donats amb VHC a pacients en la llista d’espera de trasplantaments que no tenen el virus. Els investigadors van modelar l’assaig clínic, conegut com USHER, després d’un innovador estudi dirigit per Penn Medicine que va involucrar el trasplantament de ronyons infectats pel VHC (conegut com THINKER), i després tractar als receptors amb una teràpia antiviral per eradicar el virus després del trasplantament. En ambdós estudis, tots els pacients que van completar el règim de teràpia antiviral es van curar del seu VHC contret.

“Durant dècades, els cors infectats amb hepatitis C sovint es van descartar, i es va trobar que les poques persones que van rebre aquests òrgans tenien una taxa de supervivència significativament menor”, va explicar Peter Reese, MD, MSCE, professor associat de Medicina i Epidemiologia. “El nostre assaig proporciona evidència nova per demostrar que els nous tractaments antivirals pel VHC funcionen bé en pacients immunodeprimits, el que té el potencial d’impactar realment en el camp del trasplantament. Aquests resultats preliminars suggereixen que hauríem de donar prioritat a l’augment de l’ús d’òrgans infectats pel VHC de qualitat”.

Reese, qui va codirigir l’estudi amb Rhondalyn McLean, MD, MHS, director mèdic del programa Penn’s Heart Transplant, i David S. Goldberg, MD, MSCE, professor assistent de Medicina i Epidemiologia, va inscriure a candidats que van fer front a temps d’espera prolongats, a una varietat de factors, inclosa una classificació d’insuficiència cardíaca, sovint fins a cinc, set, fins i tot 10 anys. Durant la fase de preinscripció, l’equip d’investigació va realitzar un procés de tres passos d’educació i consentiment informat per garantir que els participants i els seus éssers estimats comprenguessin els riscos potencials. Després, l’equip va utilitzar criteris específics per avaluar els òrgans disponibles, inclosa una restricció de genotip destinada a minimitzar el risc.

Entre el juny del 2017 i l’abril del 2018, 10 pacients van rebre trasplantaments emprant el protocol. Tres dies després de la cirurgia, els pacients van ser avaluats pel VHC i els 10 van donar positiu pel virus. L’equip d’investigació després va tractar als participants amb un curs de 12 setmanes d’elbasvir / grazoprevir, conegut comunament com a Zepatier, un medicament oral altament efectiu aprovat per l’Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units (FDA, en les seves sigles en anglès) per tractar el VHC. Els 10 pacients van respondre ràpidament a la teràpia antiviral. Si bé la presència de VHC i l’ús de teràpia antiviral no van causar cap event advers, un pacient va morir degut a complicacions de rebuig mediat per anticossos en els primers tres mesos després del trasplantament. Els altres nou participants s’han curat del seu VHC contret i han informat d’una bona qualitat de vida després dels seus trasplantaments.

Els investigadors van notar que aquest és el primer assaig en cirurgia toràcica per trasplantar cors infectats amb Hepatitis C en pacients amb Hepatitis C negatius amb un protocol formal, que va permetre la recol·lecció detallada de dades prospectives del donant i el receptor. En el cas d’aquest estudi, l’equip va poder identificar dades noves sobre la replicació i l’aclariment viral en els receptors de cor a l’assaig USHER, així com en els receptors de ronyó de l’assaig THINKER de l’equip.

“Malauradament, cada any, centenars de les gairebé 4.000 persones en la llista d’espera per a trasplantament de cor moren o es posen massa malaltes pel trasplantament, un problema tràgic que sorgeix d’un grup limitat de donants”, va explicar McLean. “Comencem aquest assaig amb l’esperança de poder introduir un grup de donants completament nou que ampliaria significativament el subministrament d’òrgans disponibles en el país, el que ens permet trasplantar de manera efectiva a centenars de candidats més. Les nostres dades suggereixen l’ús de cors infectats amb hepatitis C quan seguit de teràpia antiviral, pot ser una opció viable pels pacients que d’una altra manera mai rebrien un trasplantament”.

L’equip d’investigació va llançar recentment un altre nou assaig clínic que estudiarà aquest mateix enfoc en pacients que esperen un trasplantament de pulmó. Els investigadors senyalen que existeix la necessitat d’assajos més llargs i més extensos per continuar avaluant l’efectivitat del trasplantament de VHC positiu a VHC negatiu seguit de teràpia antiviral en una població més àmplia.

 

Font: eurekalert.org

Notícia traduïda per l’AMTHC