La Comunitat Valenciana incrementa un 20% la donació d’òrgans en els primers cinc mesos del 2019

La donació d’òrgans s’ha incrementat un 20% als hospitals públics de la Comunitat Valenciana entre gener i maig amb respecte a l’any anterior, ja que s’ha passat de 115 donants el 2018 (3 d’ells donants vius) a 138 el 2019 (10 d’ells donants vius i 36 en asistòlia).

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat “la solidaritat de la població valenciana, que presenta uns nivells d’acceptació a la donació del 90,5% i també per sobre de l’espanyola, que es situa en torn al 85%”.

Segons el coordinador autonòmic de trasplantaments de la Comunitat, Rafa Zaragoza, “si continuem a aquest ritme passaríem de 48,2 donants per milió de població (p.m.p) a 62 p.m.p, superant també la mitjana nacional que actualment es situa en 49 en el que portem d’any.

Així mateix, el nombre de trasplantaments realitzat en els cinc primers mesos ascendeix a 251, dels quals 137 són renals, 64 hepàtics, 9 cardíacs, 38 pulmonars i 3 pancreàtics.

Si es manté aquesta tendència “es podria superar també per primer cop el número de trasplantaments realitzats a la Comunitat Valenciana, al permetre’ns arribar a 600 trasplantaments al finalitzar el 2019”, ha destacat Zaragoza.

Quant a l’activitat de centres sanitaris, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat, en aquests primers cinc mesos, 54 trasplantaments renals, sent 6 d’ells de nens, 51 hepàtics (5 de nens), 0 cardíacs, 38 pulmonars i 3 de pàncrees.

D’altra banda, els equips d’extracció i trasplantament de l’Hospital General Universitari d’Alacant han realitzat en aquests cinc primers mesos 35 trasplantaments renals i 13 hepàtics; i els hospitals universitaris Doctor Peset i General d’Elx 34 i 13 trasplantaments renals, respectivament.

Aquestes dades s’han donat a conèixer amb motiu de la celebració aquest dimecres, 5 de juny, del Dia Nacional del Donant d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules, una iniciativa de la Federació d’Associacions de Malalts Renals (ALCER).

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC

Comments are closed