El 2018, es van realitzar un total de 592 trasplantaments utilitzant òrgans de donants que havien mort i donants vius. Aquesta xifra representa un augment del 13% respecte al 2017.

Dels 592 òrgans que van ser trasplantats, 334 procedien de donants morts. D’aquests casos, 100 van involucrar trasplantaments de fetge i 25 van ser trasplantaments de cor (un augment del 44% sobre els trasplantaments de cor de donants morts el 2017).

Aproximadament la meitat dels receptors d’òrgans de donants morts van rebre prioritat en espera d’un òrgan donat perquè havien signat un formulari de consentiment de donació, conegut com targeta Adi, emès pel Centre Nacional de Trasplantaments.

L’any passat també es va registrar una xifra sense precedents en el nombre de famílies que van acceptar la donació d’òrgans dels seus éssers estimats. De les 173 instàncies de l’any passat en els quals es van abordar famílies de pacients amb mort cerebral, 111 van acceptar que es donessin els òrgans dels pacients. En els quatre casos en què el cor dels pacients havia deixat de bategar, totes les famílies van consentir.

Entre els trasplantaments d’òrgans de donants vius l’any passat, 231 eren de ronyó. Els ronyons de 125 pacients van ser donats per familiars, mentre que els altres 106 van ser donats per no familiars per raons purament altruistes.

El president del Centre Nacional de Trasplantaments, el professor Rafi Beyar, va dir que aquest any es planeja la cooperació amb altres països per desenvolupar encara més el camp dels trasplantaments d’òrgans de donants vius mitjançant la referència creuada de bases de dades per trobar coincidències adequades entre els donants i receptors en diversos països. El centre també planeja augmentar la seva cooperació amb l’organització mèdica d’emergència Magen David Adom per promoure l’opció de donació d’òrgans de pacients els cors dels quals s’han aturat.

 

Font: israelnoticias.com

Notícia traduïda per l’AMTHC