Immunosupressors, coronavirus i activitat física

Els immunosupressors, són un tipus de fàrmac, utilitzat en persones trasplantades, per disminuir el risc de rebuig de l’òrgan. És un tractament farmacològic que s’ha de prendre respectant les pautes establertes per a cada un, per aconseguir l’efecte desitjat.

La ingesta perllongada d’aquests medicaments, pot tenir efectes secundaris, entre ells, que alguns són nefrotòxics / hepatotòxics, és a dir, que poden fer mal a l’òrgan.

Per pal·liar tots aquests possibles efectes adversos, l’evidència científica és clara pel que fa a l’activitat física i la seva relació amb pacients que prenen immunosupressors. És una ferma protectora i pot contrarestar factors que estan directament relacionats amb un major risc de morbiditat, la mortalitat i l’hospitalització.

L’activitat física és fonamental en el pre i postrasplantament; al pretrasplantament per arribar millor físicament al dia del trasplantament; en ingressats per no perdre molta massa muscular per la inactivitat, i al postrasplantament per mantenir la millor forma física perquè sigui el menys dura i més ràpida la recuperació. Cal destacar també l’ajuda que proporciona mentalment a l’estat d’ànim i ajuda a disminuir l’ansietat. En definitiva, que tots sabem que és fonamental encara que ens posem excuses.

No és fàcil adoptar una rutina d’exercici, però és dels millors regals que podem donar al nostre trasplantament i al nostre cos. És preferible oblidar-se de mandres o de les molèsties que pot provocar inicialment i llançar-nos a fer una activitat física el més aviat millor. El premi serà més gran com més aviat comencem i ens ajudarà a vèncer les dificultats diàries i millorar la nostra autoestima i força, tant en la part física com la mental. L’exercici l’hem d’evitar només en el cas que el nostre especialista ens digui que no en fem.

A l’espera que la ciència i la medicina apliquin les diferents vacunes per a la COVID-19, tots els esforços es centren en les recomanacions per evitar-lo: confinament, màscares, higiene de mans, distanciament social, etc. L’exercici físic encara no ha entrat en aquest apartat però sí que pot tenir un paper molt important en la lluita contra la COVID-19. L’activitat física moderada és clau per enfortir el sistema immunològic, que es pot definir com la defensa natural del cos davant les infeccions. A més, l’exercici físic també ajuda a prevenir altres patologies que s’han considerat com a agreujants de la malaltia.