Hepatitis: 19 de maig o 28 de juliol?

El Dia Mundial de l’Hepatitis se celebra el 28 de juliol des de l’any 2010. Tot i així, cada 19 de maig hi ha col·lectius de diferents àmbits i països que també aprofiten per fer part de sensibilització i prevenció. Perquè aquesta dualitat?

dia_hepatitis_paragua

La història del 19 de maig

Tot va començar arran dels primers activistes contra l’Hepatitis C als anys 90 a Canadà. Documents, fotografies, estudis i altres fitxers demostren que per aquestes dates de la última dècada del segle XX, es va dur a terme una recerca intensa en el camp de la malaltia viral. Precisament un 19 de maig va coincidir amb la mort, a causa de l’hepatitis C, d’un dels primers activistes que va començar a conscienciar públicament sobre la malaltia i a realitzar els primers grups d’autoajuda del Canadà. A partir de llavors es va prendre aquesta data simbòlica per commemorar el Dia Mundial de l’Hepatitis, que pot acabar desembocant a altres malalties tan greus com la cirrosi o el càncer de fetge –i necessitar un trasplantament en aquest cas-.

I llavors arriba el 28 de juliol

El maig de l’any 2010 l’Aliança Mundial contra l’Hepatitis -ONG fundada al 2007 per la unió de 280 grups de pacients de diferents països que van presentar-se a la OMS i demanant un reconeixement per la magnitud del problema- va decidir en Assemblea que la data oficial de commemoració del Dia Mundial de l’Hepatitis passaria a ser el 28 de juliol enlloc del 19 de maig, com s’havia estat fent fins aleshores.

El nou dia establert queda reconegut internacionalment i acceptat per la OMS. El canvi es va fer en honor al Dr. Baruch Blumberg, nascut el 28 de juliol del 1925 i mort al 2011, una eminència en el camp de la salut i que al 1976 li va arribar en forma de Premi Nobel per la seva cerca en l’origen i la disseminació de les malalties infeccioses. El Dr. Blumerg va identificar el virus de l’Hepatitis B, i posteriorment amb la col·laboració del Dr. Millman, en va desenvolupar la vacuna .

hepatitis_c

Sigui 19 de maig o 28 de juliol la data escollida pel Dia Mundial de l’Hepatitis, el que es busca en aquesta jornada és conscienciar, sensibilitzar, educar a la població sobre aquestes malalties i poder influir en un canvi real de la seva prevenció i l’accés a les proves i a un tractament. A més, dóna visibilitat a nivell internacional als grups de pacients i les persones que viuen amb hepatitis viral.

Algunes dades sobre l’Hepatitis

• La malaltia afecta a unes 500 milions de persones al món, i causa la mort  d’1 milió a l’any. És 100 vegades més infecciosa que el VIH.
• A Espanya podria haver fins un 3% de la població amb el virus sense saber-ho.
• A Europa el risc continua estant a les relacions sexuals, tot i que també existeix a l’hora de fer pírcings i tatuatges.

Què fa exactament l’Aliança Mundial contra l’Hepatitis?

• Vetllar per una sensibilització de la malaltia.
• Reduir l’estigma associat que pateixen els malalts d’hepatitis, tot fomentant educació i el coneixement de la mateixa.
• Treballar conjuntament amb la OMS.
• Donar suport i col·laborar amb els grups que formen part d’aquesta Aliança per ajudar-los a enfortir la seva capacitat d’acció.
• Servir com a organització que manté el vincle i l’enllaç entre diferents donants internacionals i responsables polítics.

Comments are closed