El proppassat dia 30 d’abril al CaixaForum – Barcelona es va fer l’acte “Cicatrius de Vida”, organitzat per l’OCATT i la nostra Associació en una àmplia sala envoltada de tota l’exposició de fotografies del projecte de la FNETH “Cicatrices”, que s’exposarà a hospitals de Catalunya començant per l’Hospital Clínic de l’1 al 13 d’abril.

Després de la inauguració efectuada pel Dr. Jaume Tort, director de l’OCATT, el nostre president Josep Maria Martínez va fer la presentació de l’acte amb unes paraules d’agraïment als professionals, a l’OCATT per la seva tasca i el rècord assolit de trasplantaments, a altres estaments implicats per dur a terme amb èxit les intervencions i, sobretot, als donants i les seves famílies, que gràcies a la seva donació els trasplantaments són possibles. Finalment va parlar de la nostra Associació i del nostre compromís d’ajudar els pacients hepàtics i aconseguir una societat sensible, conscient i informada sobre la donació d’òrgans i les malalties que condueixen al trasplantament hepàtic, la prevenció de les mateixes i dur una vida saludable. Va agrair la presència d’altres associacions de pacients trasplantats d’altres òrgans, amb les que compartim objectius.

A continuació, la periodista de TV3 especialitzada en temes de salut Mònica Bertran va conduir l’acte, aconseguint aflorar el millor dels participants. En primer lloc es va projectar la magnífica entrevista realitzada per l’Imma Ariete de l’OCATT a Tomás Navarro, psicòleg i escriptor sobre “Kintsukuroi, l’art de curar ferides emocionals”, que properament serà difós per l’OCATT.

Seguidament es va establir un diàleg entre cirurgians de trasplantament de diferents òrgans:

Lluís Peri, adjunt del Servei d’Urologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic, Joan Fabregat, excap de secció del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge, Mercè Canela, excap de Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Vall d’Hebron i Raúl Abella, cap de Servei de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron.

Tots ells varen parlar del passat, el present i el futur dels respectius trasplantaments, emfasitzant aspectes tant dels avenços tècnics, com de la millora progressiva de la supervivència dels trasplantats, la importància de l’autocura i la responsabilització dels pacients per aconseguir una millor qualitat de vida. Van aconseguir que el seu diàleg fos amè i comprensible per a la nombrosa audiència.

Posteriorment es va projectar el vídeo del Making off de l’exposició fotogràfica “El Valor de las Cicatrices” i tot seguit va començar la segona taula, composada per la Montse Collado, que porta gairebé 37 anys vivint amb el fetge trasplantat, la Cristina Muñoz, que va rebre un trasplantament de fetge fa més de 20 anys quan en tenia 14 i la Isabel Campos, mare de bessons i mossa d’esquadra, trasplantada hepàtica recentment. Les tres són sòcies de l’ath.cat i es van oferir com a voluntàries per posar de models per l’exposició. Aquí s’hi va afegir l’Eva Pérez, presidenta de la FNETH, acabada d’arribar de Madrid, que ens va explicar com es varen trobar totes les persones participants, provinents de tot l’estat, i les complicitats que es van establir entre elles.

 

El seus testimonis varen ser el punt àlgid de l’acte, aquí es van anar desgranant sentiments i emocions, no només de les cicatrius, sinó també de les moltes vivències i situacions viscudes. Fou emocionant per les quatre valentes de la taula i per tots els assistents, que vàrem acabar amb els ulls molls. A la cloenda el Dr. Tort va agrair a tots els assistents la seva presència.