El fetge proporciona més de 500 funcions vitals pel cos. Entre elles, l’eliminació de toxines, la síntesi de molècules essencials i, finalment, l’emmagatzematge de vitamines i energia (en forma de sucre).

Les estadístiques mostren que les malalties hepàtiques estan en augment. La tendència pot revertir-se, canviant alguns dels nostres hàbits d’estil de vida, inclosa la dieta. El consum d’alcohol, sucres refinats i greixos saturats són opcions d’aliments que afecten a la salut del fetge.

En general, la dieta mediterrània ha de ser afavorida pel seu contingut important en fibra, antioxidants, nutrients antiinflamatoris i greixos bons, totes igualment beneficioses. Més específicament, aquí està el “Top 5” d’aliments per consumir per a una salut òptima del fetge.

Número 1: Productes de gra sencer

Pan multigrà, quinua, pasta integral, arròs integral, civada sense clofolla, avena, etc.

Aquests aliments tenen una cosa en comú: són alts en fibra. Els aliments rics en fibra poden reduir l’emmagatzematge de sucre en el fetge, evitant així sobrecarregar-la i gradualment conduir a la malaltia hepàtica que coneixem. També prevenen l’estrenyiment, participen en el control de la glucosa a la sang i el colesterol, netegen el fetge de toxines i proporcionen una sensació de sacietat que ens ajuda a controlar millor la quantitat d’aliments absorbits.

Les fibres són el principal aliment per a la microbiota intestinal, és a dir, tots els bacteris que habiten el tracte digestiu. Aquests tenen una gran influència en la salut física i mental.

Per beneficiar-se de la ingesta nutricional de fibra, es recomana un consum mínim de 30 g per dia i, segons l’evidència, aquesta recomanació diària mínima aviat podria arribar als 45 g. Per tant, és millor començar a assolir aquest objectiu ara, per exemple, reemplaçant el pa blanc amb pa integral, o substituint la quinoa per arròs blanc.

Número 2: Proteïnes vegetals

Les proteïnes vegetals són una bona alternativa a les proteïnes animals perquè són molt baixes en “greixos dolents”, en part responsables dels processos inflamatoris que són nocius per mantenir la integritat de les funcions hepàtiques. Els estudis confirmen que l’esteatosi hepàtica pot ser causada per l’abús de l’alcohol, però també per tenir sobrepès.

Una dieta més rica en proteïnes vegetals i, per tant, en fibra limita les porcions consumides i garanteix un control de pes més adequat.

Número 3: Plantes de colors

Bròquil, espinacs, remolatxes, taronges, etc.

Les verdures i les fruites amb colors són riques en fibra, vitamines i minerals, però especialment antioxidants. Com a resultat, redueixen la inflamació i ofereixen una millor protecció contra les malalties, incloses aquelles que poden afectar al fetge. La nova Guia d’Aliments del Canadà recomana menjar mig plat de verdures en cada àpat, especialment aquelles que tenen color.

Número 4: Aliments sense sucres afegits

L’acumulació de greix en el fetge s’obté pel consum excessiu de sucre o calories que poden explicar l’excés de pes en l’abdomen. Per tant, llegir la llista d’ingredients de cada producte consumit es converteix en un actiu indispensable per a la salut del fetge. Per assegurar que els aliments amb sucres afegits siguin limitats, s’han d’identificar les paraules “sucre”, “glucosa”, “glucosa-fructosa”, “xarop de…” i alcohols de sucre com sorbitol, maltitol, xilitol, etc.

Si la llista d’ingredients conté una d’aquestes paraules dels primers elements mencionats, és millor trobar un substitut. 

Numero 5: Cafè

El que és més tranquil·litzador que saber que el cafè del matí té altres beneficis que ajudar-te a despertar-te. De fet, consumir cafè amb moderació (una o dues tasses al dia) també seria beneficiós pel fetge, ja que reduiria la seva rigidesa.

En conseqüència, aquesta flexibilitat protegeix al seu òrgan contra lesions com la fibrosi i independentment del seu estat de salut i factors externs.

Petites quantitats de té poden tenir el mateix efecte.

En conclusió, el nostre comportament i les nostres eleccions d’aliments influeixen en el manteniment de la salut dels òrgans i en el seu funcionament. Establir metes realistes i monitorejar amb precisió pot ser valuós per preservar la nostra salut. Comença amb un augment en el consum de fruites i verdures de colors, opta per productes de cereals.

 

Font: myliverexam.com

Notícia traduïda per l’AMTHC