El centre malagueny és pioner a nivell nacional en implantar un protocol per prevenir el rebuig.

El Regional de Màlaga va ser l’hospital d’Espanya que més trasplantaments de medul·la va fer el 2018. Exactament, el centre sanitari malagueny va realitzar l’any passat 146 trasplantaments d’aquest tipus enfront als 133 del Virgen Rocío de Sevilla i els 132 del Clínico de Salamanca i la mateixa xifra del de la Fe de València.

“Són un motiu d’orgull pel Servei, però també representen un repte”, apunta el director d’Hematologia del Regional, Manuel Muñoz. Els trasplantaments de medul·la òssia van començar a fer-se a l’hospital malagueny el 1989. Des de llavors s’han realitzat 1.725. En l’última dècada s’han incrementat un 170%. Que l’hospital s’hagi col·locat com a líder a Espanya és, segons el centre sanitari, “fruit del treball i la investigació dels professionals”, de la Unitat d’Hematologia, pionera a nivell nacional en la prevenció del rebuig d’aquests trasplantaments, conegut com a malaltia empelt contra hoste.

La responsable de la Unitat de Trasplantaments Hematopoètics (com s’anomenen tècnicament) explica les raons del creixement d’aquesta assistència contra diferents malalties de la sang. “En primer lloc, l’augment de l’edat permesa pel trasplantament, que supera els 70 anys, ja que els protocols de tractament s’adapten a l’edat i possibles patologies del pacient permetent obtenir resultats favorables quan fa no molts anys no es contemplava l’opció del trasplantament en persones d’edat avançada”, indica María Jesús Pascual.

Una altra raó, senyala, és que fins el 2012, només es feien trasplantaments a persones per a les quals es trobava un donant inèdit. Des de llavors, el Regional va posar en marxa els trasplantaments haploidèntics, en els quals la compatibilitat és només del 50%. Els resultats dels més de 150 procediments d’aquest tipus realitzats en aquest any “són equiparables” als obtinguts amb donant idèntic.

Una tercera causa que explica l’increment és que ara es trasplanta a pacients fins i tot amb la malaltia activa, sense resposta a tractaments previs, que fins fa uns anys eren derivats a Cures Pal·liatives.

I una altra raó és que les fonts de les quals s’obtenen les cèl·lules mare (progenitors hematopoètics) que es trasplanten al malalts per a què li fabriquin una medul·la òssia sana han anat sumant opcions de curació. La primera va ser la medul·la òssia, d’aquí el nom dels trasplantaments. Però després es van sumar les cèl·lules mare obtingudes de sang perifèrica i, per últim, del cordó umbilical.

Dels 146 trasplantaments de medul·la òssia realitzats pel Regional el 2018, 67 van ser d’un donant (47 emparentats i 20 no emparentats) i 70, del propi pacient. Dels 1.725 trasplantaments duts a terme des del 1989 fins al 31 de desembre passat, 719 van ser possibles gràcies a una donació. La resta van ser amb progenitors hematopoètics del propi malalt.

Un altre assoliment: augmentar i millorar la qualitat de vida dels pacients

No només es curen més pacients amb els trasplantaments de medul·la òssia. Els professionals també han aconseguit un altre assoliment: augmentar i millorar la seva qualitat de vida. Des del 2014 la Unitat de Trasplantaments Hematopoètics de l’Hospital Regional aplica un protocol per prevenir el rebuig, anomenat tècnicament malaltia empelt contra hoste perquè els limfòcits del donant lluiten contra les cèl·lules del trasplantat que no reconeixen com pròpies.

Aquest rebuig es manifesta a la pell, el tub digestiu o el fetge, entre altres parts del cos, “mimant la salut”, expliquen els professionals. És una complicació que pot afectar a més de la meitat dels trasplantats. Gràcies a un fàrmac, la incidència dels efectes greus s’ha reduït a menys d’un 5% i els lleus per sota del 20%.

Degut a aquestes possibles complicacions, el Servei d’Hematologia treballa en estreta relació amb altres com Dermatologia, Pneumologia, Reumatologia, Oftalmologia o Digestiu. També, amb el Centre Regional de Transfusió de Sang i Teixits (CRTT), que col·labora en la part logística dels trasplantaments hematopoètics.

 

Font: malagahoy.es

Notícia traduïda per l’AMTHC