Els doctors Eduardo Jaurrieta i Carlos Margarit, metge adjunt del Servei de Cirurgia General a l’Hospital de Bellvitge ‘Prínceps d’Espanya’, trasplanten per primer cop un fetge a Espanya.

La mort en accident de trànsit d’un jove de 25 anys a Mataró, que havia donat el fetge i els ronyons fa possible la intervenció. Traslladat a la Ciutat Sanitària del Vall d’Hebron, el fetge se li extreu en una operació que dura unes quatre hores. L’empelt s’envia a Bellvitge.

Juan Cuesta de 50 anys, diagnosticat d’un tumor el 1983, pel que el seu fetge es troba afectat per una lesió irreversible, n’és el recetor.

La primera part de la intervenció quirúrgica consisteix en l’extracció del fetge malalt i a continuació es procedeix a l’implant del fetge del donant. L’operació dura vuit hores.

El trasplantament desperta un gran interès a tot Espanya. En una nota l’Hospital de Bellvitge declara: ‘Al terme de l’operació el pacient manté les seves constants vitals i ha estat traslladat a la Unitat de Cures Intensives’.

35 anys després, l’Hospital Universitari de Bellvitge aconseguia els 1.500 trasplantaments de fetge.

L’Hospital de Bellvitge realitza el 1988 el primer trasplantament simultani de fetge i ronyó de Catalunya, el 1999 va ser pioner a Espanya en el trasplantament hepàtic va dominar i el 2002 va dur a terme el primer trasplantament d’Espanya a un malalt infectat pel VIH amb cirrosi hepàtica.

Catalunya va assolir el 2018 un total de 1.149 trasplantament d’òrgans, el que es va traduir en un doble rècord, en pulmó i en cor, i en un creixement acumulat de cinc anys que en l’últim va arribar gairebé al 4%.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC