El Complex Hospitalari Universitari de Pontevedra (Chop) presentarà, abans que acabi el mes de gener, l’activitat de donació del 2018. En un centre sanitari com el de la ciutat, on no es realitzen trasplantaments d’òrgans (només s’extrauen) i s’atén a molts pacients grans, les contraindicacions mèdiques derivades de l’edat i les negatives familiars segueix minvant la donació.

Les xifres més recents, corresponents al 2017, revelen que aquell any el Chop va gestionar la donació de 31 òrgans procedents de 7 pacients en situació de mort encefàlica i que van ser donants reals. Tres d’aquests 7 donants tenien més de 75 anys. Es van donar 10 còrnies, 12 ronyons, 5 fetges, 2 pulmons i 2 cors, a més de dos teixits (ossi i vascular).

El metge José Luis Martínez Melgar, coordinador hospitalari de trasplantaments en l’EOXI de Pontevedra i O Salnés, va comentar fa un any que una de les novetats anava a ser la incorporació de la donació en asistòlia. L’asistòlia és l’absència completa d’activitat elèctrica en el miocardi, quelcom que s’identifica com el ritme corresponent a la línia plana en el monitor.

Es tractaria de pacients que estan en la unitat de cures intensives (UCI) amb ventilació mecànica i que per la seva “situació catastròfica” de tipus neurològic moriran en qüestió de dies. Des de l’hospital s’entén que allargar aquesta situació no té sentit perquè és un patiment afegit i que el més sensat en aquests casos és la limitació de l’esforç terapèutic.

La donació en asistòlia es refereix a aquest tipus de pacients i es centraria en òrgans abdominals, sobretot ronyons i fetges. Tot i que el Chop confiava en què el tràmit s’aprovés abans del passat estiu, al final no va ser així. Pel que no es va poder dur a terme el període de formació al personal ni iniciar-se a finals del 2018. Un portaveu del Complex va indica que l’extracció d’òrgans en pacients en asistòlia es retardarà com a mínim fins a l’abril. “Està pendent de revisió l’actualització del protocol i de la seva posterior aprovació pel comitè d’ètica de l’hospital, que es reuneix quadrimestralment”, va afirmar.

Segons dades de l’Oficina de Coordinació de Trasplantaments de Galícia, a 31 de desembre del 2018 hi havia en el municipi de Pontevedra 3.850 persones amb targeta de donant d’òrgans.

 

Font: lavozdegalicia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC