La línia lavant de la Fundació Pública Andalusa Progrés i Salut, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) van organitzar la cinquena edició d’un curs pioner a Espanya de donació en asistòlia.

La Conselleria de Salut i Famílies van explicar en un comunicat que el curs va ser dirigit a 22 professionals de la infermeria i de la medicina procedents de diferents centres sanitaris espanyols.

L’esdeveniment formatiu va tenir lloc al Complex Multifuncional Avançat de Simulació e Innovació Tecnològica (CMAT), a la seu granadina de lavant, i es distingeix “per l’aplicació en el procés d’aprenentatge de metodologies de simulació robòtica, escènica i quirúrgica experimental, que permeten la immersió dels professionals assistents en situacions anàlogues a les quals es troben en la realitat assistencial”.

Segons ha informat l’ONT, la donació en asistòlia, que es produeix a partir de la mort d’una persona després de la confirmació del cessament irreversible de les funcions cardiorespiratòties, es consolida com “la via més clara d’expansió del nombre de trasplantament amb una ràtio d’un de cada tres donants el 2018, el que suposa un increment del 10% a Espanya amb respecte a l’any anterior”.

A més, el foment d’aquest tipus de donació i la seva transformació en multiorgànica, així com la col·laboració entre les unitats de cures intensives i la resta de serveis hospitalaris, és una de les prioritats del Pla Estratègic Nacional en Donació i Trasplantament d’Òrgans orientat a “millorar resultats i reforçar el lideratge mundial del país en aquest àmbit 25 anys més”, ha subratllat la Conselleria.

Amb una durada de tres dies, aquest curs es va constituir com un punt de trobada científic anual de professionals sanitaris vinculats al procés de donació, extracció i trasplantament d’òrgans i teixits humans d’Espanya. Així, els participants es formen en coneixements i tècniques per aconseguir una correcta organització i planificació d’aquest complex procés que requereix la col·laboració de diferents serveis assistencials, dins i for a de l’hospital, coordinadors hospitalaris de trasplantaments, així com jutges i forenses. Amb aquests, són ja més de cent els professionals formats en aquest programa que en la passada edició va aconseguir un índex global de satisfacció del 100%.

La inauguració del curs va comptar amb la participació de la cap de servei mèdic de l’ONT, Elisabeth Coll; el coordinador autonòmic de trasplantaments d’Andalusia, Juan José Egea-Guerrero; el coordinador sectorial de trasplantaments de Granada, José Miguel Pérez, i el director de la línia Iavant, Armando Romanos.

Professionals entrenats en entorns simulats

La Conselleria va destacar com “aspecte pioner” que en tots els cursos impartits fins ara en aquest camp, els professionals adquireixen i perfeccionen habilitats tècniques d’abordatge quirúrgic, com canulació i manteniment del donant en quiròfan amb circulació extracorpòria (perfusió abdominal normotèrmica), “tot això desenvolupat en entorns de simulació amb un alt nivell de realisme i valent-se d’equipament quirúrgic real amb l’objectiu de recrear un escenari el més precís possible”.

A més, en una sala simulada de cures intensives i dotats amb equipament real, els professionals van aprendre a usar cardiocompressors sobre simuladors robòtics per abordar les tècniques de perfusió dels òrgans del donant prèvies a l’inici del procés de preservació dels mateixos.

D’altra banda, a les consultes, actors preparats específicament en els seus papers com a pacients, van recrear situacions en les quals les habilitats de relació “són molt importants, com la interacció amb les famílies i els mitjans de comunicació”. D’aquesta forma, el professional entrena la seva capacitat per plantejar als familiars la possibilitat d’una donació en una situació extremadament dramàtica o enfrontar-se als mitjans de comunicació per donar una notícia d’impacte amb seguretat i fermesa.

La línia lavant és una de les tres línies d’activitat de la Fundació Pública Andalusa Progrés i Salut, orientada a la formació i avaluació de competències professionals en l’entorn sanitari i, per això, “compta amb una àmplia oferta de cursos que responen a les necessitats del sistema sanitari públic andalús implementant les innovacions tecnològiques a nivell internacional en l’entrenament sanitari per promoure la qualitat de l’atenció i la seguretat del pacient”.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC