Els professionals de la UCI dissenyen una campanya que consisteix en conscienciar als pacients que arriben a la consulta amb patologia cerebral irreversible.

“És imprescindible augmentar el nombre de donants d’òrgans a El Bierzo”. La coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital del Bierzo, Chanel Martínez, mobilitza al seu personal i traça un pla de divulgació i conscienciació per superar els cinc donants d’òrgans, en un dels seus millors anys. Hi ha memòries anuals que no es recull cap. “Tenint en compte que cada dia s’incorporen a la llista d’espera de trasplantaments noves persones, és imprescindible incrementar en nombre de donants, ja que són els que inicien el procés de trasplantament, doncs sense donant no hi ha trasplantament. Per això hem posat en marxa una campanya que té com a finalitat captar a tots els pacients que consulten a l’Hospital per patologia cerebral sense possibilitat de tractament i oferir-los, quan es produeixi la mort encefàlica, la possibilitat de ser donants d’òrgans”, destaca Chanel Martínez, coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital del Bierzo.

La xifra anual de donants d’òrgans i de teixits en el centre comarcal és lleugerament inferior a altres hospitals de la seva mateixa categoria. “Això no significa que els berzians no siguin generosos, solidaris i altruistes, que sí ho són, el que passa és que es donen algunes circumstàncies que expliquen aquesta situació”.

Al ser un hospital de segon nivell, no disposa de serveis neuroquirúrgics, concentrats en el Complex Assistencial de Lleó, que és el centre de referència. “A Lleó traslladem als pacients amb patologia cerebral que precisen o podrien precisar una intervenció quirúrgica. Tenint en compte que els potencials donants d’òrgans són, precisament, els malalts amb patologia cerebral, implica que alguns dels pacients del Bierzo traslladats moren i donen els seus òrgans a l’Hospital de Lleó”.

A més, els familiars dels morts al Bierzo es mostren més reacis a signar el consentiment de donació després de la mort d’un ésser estimat. “El Bierzo és una zona en la qual les negatives familiars davant de la sol·licitud de donació està per sobre de la mitjana nacional i de Castella i Lleó”, assegura Martínez. L’any 2018, la meitat de les famílies es van negar a donar els òrgans dels seus familiars morts, enfront a un 11% de mitjana en els hospitals públics de la Comunitat i un 14% de mitjana nacional. “Ens crida l’atenció que dos de cada tres negatives són perquè el pacient havia manifestat amb anterioritat que no volia donar els seus òrgans i més del 90% de les negatives que es van fer en vida eren persones que superaven els 80 anys”. D’aquí que la campanya de conscienciació es bolqui en els pacients que arriben a la consulta amb una patologia cerebral sense tractament. “Les persones joves, amb més accés a la informació, són molt més participatives a ser donants i, en general, donen òrgans. Fins i tot són cada cop més freqüents les famílies que sol·liciten ser donants sense esperar que l’equip de coordinació de trasplantaments els hi faci l’entrevista de rigor per plantejar la donació”.

Implicació

Chanel Martínez destaca que la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (Semes) i el personal sanitari dels serveis d’Urgències estan “molt implicats” per fomentar la donació i col·laboren estretament amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) per fomentar la informació sobre donació i trasplantament, així com la detecció de potencials donants en Urgències. “L’Hospital del Bierzo no és una excepció i per millorar la col·laboració amb la Coordinació de Trasplantaments es realitzen de forma periòdica jornades de formació que organitza de forma conjunta Semes i l’ONT”. Aquest any, Ponferrada va albergar la ‘X Jornada d’Actualització de Donació d’Òrgans i Teixits per a Metges i Infermeres dels Serveis d’Urgències i Emergències’, organitzat per l’Hospital del Bierzo. A aquestes jornades van assistir-hi professionals sanitaris de tota la Comunitat de diferents serveis assistencials “i va quedar demostrada l’actitud positiva i col·laboradora del personal que treballa en medicina d’Urgències i Emergències”.

L’Hospital organitza assíduament sessions formatives pel personal “pensades per a la detecció de donants potencials tant en Urgències com en les plantes d’hospitalització, el que ha augmentat de forma notòria la motivació i implicació de tot el personal sanitari”.

Amb aquesta programació i la campanya de sensibilització “i comptant sempre amb la generositat de la població berziana esperem augmentar el nombre de donants d’òrgans de l’àrea sanitària del Bierzo, contrinuint així a salvar la vida de moltes persones que estan a l’espera de rebre un òrgan i millorar la qualitat de vida d’altres quan rebin un trasplantament”.

 

Font: diariodeleon.es

Notícia traduïda per l’AMTHC