De tots és conegut que donar sang és regalar vida, ja que un sol donant pot arribar a salvar fins a 3 vides. La sang donada es divideix en tres components: glòbuls vermells, plasma i plaquetes que es transfondran al pacient segons les seves necessitats. La donació de sang és un acte social, generós, participatiu i responsable que permet salvar vides i millorar l’estat de salut de molts malalts .Convé recordar que la sang no es fabrica, d’aquí la importància de les donacions, ja que sense elles, les cirurgies complexes o els trasplantaments d’òrgans, per exemple, no serien possibles.

Per què donar sang?

La sang és sens dubte el regal més valuós que podem oferir a una altra persona ja que pot ajudar a millorar la seva salut i en molts casos, a salvar la vida. Aquí tens alguns dels avantatges:

  • Amb una donació, es salven tres vides
  • La quantitat donada només representa el 10% de la sang que normalment es posseeix, percentatge que no interfereix amb el funcionament normal de l’organisme

Puc ser donant de sang?

Els requisits per poder ser donant de sang són molt simples, ja que la majoria de la població general sol reunir les condicions necessàries per a convertir-se en donant. Simplement ha tenir entre 18 i 70 anys i un pes igual o superior als 50 quilograms; no patir malalties cròniques ni tenir una infecció aguda; no tenir anèmia; i no realitzar pràctiques de risc que facilitin el contagi de malalties com, per exemple, l’hepatitis, la sífilis o la sida.

És segur donar sang en plena pandèmia?

Els Bancs de Sang han extremat les mesures de prevenció i seguretat a l’hora de donar sang per adaptar-se a l’estat actual pe la COVID-19. Els donants que aquests dies van a un centre de donació han d’incorporar les mesures addicionals que els professionals de la salut li indiquen. Aquests dies és més important que mai sortir de casa només per un motiu excepcional, i donar sang, ho és.