30 de març: Dia Nacional del Trasplantament, què celebrem?

 

L’objectiu principal d’aquest dia és agrair a tots els professionals que fan possible els trasplantaments, la seva tasca i la dedicació perquè moltes persones cada any puguin tenir una segona oportunitat gràcies a un trasplantament. I és possible gràcies a la generositat dels donants i l’esforç de tots els professionals que formen part del Sistema públic de salut. Els trasplantaments salven vides.

Aquest 30 de març el celebrem amb els companys de la Federación Nacional de Enfermos y Trasplantados Hepáticos (FNETH), de la qual formem part, la Federación Española de Fibrosis Quística, la Federación Nacional de Asociaciones ALCER i la Federación Española de Trasplantados de Corazón (FETCO).

L’activitat de donació i trasplantament el 2021 ha estat marcada per la crisi de la COVID-19. Una pandèmia que ha impactat en totes les àrees, però tot i així s’han fet un total de 1063 trasplantaments, un 6,4% més que l’any anterior. I això ha estat possible gràcies a la generositat i solidaritat dels donants i de les seves famílies.

En el nostre país la donació i el trasplantament estan regulats per la “Llei de Trasplantaments” que garanteix l’altruisme de la donació (ningú no pot donar ni rebre un trasplantament amb altres intencions que no sigui la solidaritat altruista). Tanmateix assegura i garanteix l’equitat en l’accés al trasplantament (tots tenim el mateix dret i les mateixes possibilitats de rebre un trasplantament, independentment del nostre lloc de residència garantint, per tant,, la igualtat de tots els ciutadans)

Les persones malaltes que pateixen un dany irreversible en un dels òrgans sòlids i no poden curar-se amb cap altre tipus de tractament mèdic, són les persones que tenen accés a un trasplantament. Cada persona inclosa en llista d’espera és valorada de forma individual per l’equip de trasplantament del seu hospital de referència.

Agraïm, una vegada més, l’esforç de tots els professionals sanitaris i no sanitaris per mantenir l’activitat a un elevat nivell. Però no ens oblidem que a dia d’avui hi ha més de 1200 persones esperant un òrgan a Catalunya. Cal fomentar la solidaritat ja que cada dia més persones necessiten ser trasplantades. La ciutadania ha de ser conscient d’aquesta realitat per fer-se donants i poder salvar vides.

 

No oblidem que sense donacions no hi ha trasplantaments.