Com cada any, el 28 de juliol commemorem  el Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, promogut l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Enguany ho farem organitzant la Jornada “A 10 anys de l’objectiu de l’eliminació de l’Hepatitis C… On som?”. Malgrat la pandèmia de la COVID-19, creiem que cal mantenir el treball de reflexió i sensibilització d’aquesta jornada anual,  atès que les hepatitis víriques, especialment l’hepatitis C crònica, continuen sent un greu problema de salut pública, amb una elevada morbimortalitat.

  • Jornada: A 10 ANYS DE L’OBJECTIU DE L’ELIMINACIÓ DE L’HEPATITIS C… ON SOM?
  • Dimarts 28 de juliol, de 10.00 a 12.00 h

L’objectiu d’aquesta jornada és recordar que estem a 10 anys de la fita proposada per l’OMS d’eliminar l’hepatitis C i altres hepatitis víriques com a problema de salut pública el 2030, proposta que forma part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Explicarem què s’ha aconseguit fins ara dins el marc d’actuació del Pla de prevenció i Control de l’Hepatitis C de Catalunya, quines són les principals línies estratègiques de treball i els reptes més importants. A més, comptarem amb el Dr. John Dillon, hepatòleg i catedràtic de la Universitat de Dundee a Escòcia. Ell ha participat directament en l’elaboració del Pla d’Escòcia per l’eliminació de l’hepatitis C i ha treballat extensament en intervencions dirigides a poblacions vulnerables, que són clau en la desitjada eliminació de l’hepatitis C a través d’estratègies de microeliminació.

Infografia-Tractament-Hepatitis-C

Programa-DM-Hepatitis-2020

El Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya està emmarcat dins del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les HV (PCAVIHV), aprovat pel Govern el 3 d’agost del 2017. Té com a objectiu principal disminuir la morbi-mortalitat causada pel virus de l’hepatitis C (VHC) en la població catalana, abordant eficientment la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les persones afectades. Assumint el repte de la OMS i caminar cap a l’eliminació de la hepatitis C a Catalunya per l’any 2030.

En aquest Pla neix d’un treball conjunt en què hi ha participat professionals del món de la salut pública, especialistes en malalties infeccioses i hepatologia, experts en addiccions, entitats i associacions de pacients.

Aquest Pla conté 6 eixos o objectius específics dels quals es proposen 131 accions:

  1. Obtenir informació actualitzada de l’epidemiologia de l’hepatitis C a Catalunya
  2. Reduir la incidència de noves infeccions per virus de l’hepatitis C
  3. Incrementar la detecció d’infeccions ocultes
  4. Coordinar l’organització de l’atenció sanitària i l’accés als nous tractaments farmacològics dels pacients infectats de l’hepatitis C
  5. Millorar el grau d’informació i consciencia sobre la malaltia en professionals sanitaris i ciutadans
  6. Monitoratge i avaluació del Pla