El 2021 es compleixen quaranta anys del començament d’aquesta pandèmia i també quaranta anys d’esforços per a acabar amb la sida com a amenaça per a la salut pública. Per això, cada dia 1 de desembre, cada Dia Mundial de la Sida gira entorn d’un tema diferent. Enguany el lema de ONUSIDA era: Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la sida. Posar fi a les pandèmies, en referència a la diferència entre els tractaments i l’accés als mètodes de protecció entre els països de l’hemisferi nord i els del sud. A Espanya, l’any 2020, es van notificar 1.925 nous diagnòstics de VIH i 203 casos de sida. A Àfrica subsahariana al voltant de 4.200 adolescents i dones joves d’entre 15 i 24 anys es van infectar amb el VIH cada setmana el 2020. Moltes.

El Dia Mundial de la Sida continua sent tan important avui com quan va començar, i continua recordant a la societat i als Governs que el VIH no ha desaparegut. Avui dia és fonamental augmentar el finançament per a la resposta a la sida. També és essencial que la societat en el seu conjunt prengui consciència de com el VIH afecta la vida de les persones, perquè d’aquesta manera puguem posar fi a l’estigma i la discriminació, i aconseguim millorar la qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH.

Per part seva, el Ministeri de Sanitat Español va posar aquest any en marxa la campanya Viu en Positiu, que es va celebrar des de el 23 de novembre fins a l’1 de desembre amb l’objectiu de promoure entre la població el respecte cap a les persones amb infecció pel VIH, sensibilitzant i informant sobre el dret a la igualtat d’oportunitats que eviten situacions de discriminació.

Els avanços en els tractaments i en l’atenció sanitària han millorat l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb el VIH convertint la infecció en una malaltia d’evolució crònica. No obstant això, continuen experimentant un tracte discriminatori. Les persones amb el VIH poden sofrir diferents tipus de discriminació (de manera directa, de manera indirecta i/o per associació). L’estigma i la discriminació no sols la sofreixen les persones amb el VIH, sinó també afecta als seus familiars i persones properes. A més, en molts casos, la infecció pel VIH se superposa a altres situacions preexistents de greu exclusió social.

L’ath.cat es va unir a la campanya Viu en Positiu atorgant el nostre complet suport al pacient en qualsevol mena de circumstància clínicosocial.