Científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de Barcelona i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques o Digestives (CIBEREHD) han publicat una sèrie de tres estudis en els quals es descriuen l’impacte de l’envelliment en el fetge, tant en persones sanes com en el context de diferents malalties hepàtiques, en el qual es mostra que la prevalença, progressió i la resposta als tractaments no és igual en persones grans que en joves i que l’envelliment provoca un empitjorament més ràpid i una pitjor resposta a les diferents teràpies.

A més, en aquests estudis es descriu, per primer cop, que la firma molecular de la malaltia hepàtica és diferent en pacients d’edat avançada en comparació amb els joves. Aquestes investigacions van ser coordinades pel cap del Grup de Biologia Vascular Hepàtica de l’IDIBAPS i investigadors del CIBEREHD, el doctor Jordi Gracia-Sancho, i les primeres signants van ser les doctores Raquel Maeso-Díaz i Diana Hide, qui són científiques del mateix grup.

Les societats dels països desenvolupats estan envellint degut a l’augment de l’esperança de vida. En l’actualitat, el 14% dels ciutadans europeus tenen més de 65 anys i s’espera que el 2030 aquest percentatge arribi al 23%. “El ritme d’envelliment de la població representa un assumpte clau en l’àmbit sanitari, amb el que és essencial entendre les bases moleculars per identificar possibles aproximacions per intervencions terapèutiques”, matisen els investigadors.

En un estudi publicat a la revista Aging Cell, els científics van descriure el fetge (el sinusoides hepàtic, els diferents tipus cel·lulars i la microcirculació hepàtica) en models animals d’edat avançada en condicions de salut. A més, els canvis identificats es van validar en mostres de fetges de persones joves i grans.

Canvis moleculars

L’estudi reflecteix, per primer cop, que els fetges dels ratolins grans sans tenen una major resistència vascular, el que provoca una pitjor perfusió del fetge i un augment de la pressió portal. “Això està provocant per diversos canvis moleculars en les cèl·lules del sinusoide hepàtic, juntament amb el deteriorament en la funció dels hepatòcits, el principal tipus de cèl·lules del fetge”, explica Jordi Gracia-Sancho, al que afegeix que “aquests descobriments suggereixen que el fetge envellit és més vulnerable a danys crònics o aguts”.

Dos estudis coordinats pel mateix grup del CIBEREHD van aprofundir en l’impacte de l’envelliment en dues malalties hepàtiques: la crònica avançada, i en concret, la cirrosi, i el dany per isquèmia-reperfusió, és a dir, el dany causat quan es disminueix i restableix el rec sanguini en el fetge, habitual durant els procediments quirúrgics.

 

Font: actasanitaria.com

Notícia traduïda per l’AMTHC