La Arruzafa té l’autorització per a implants de còrnia des del 1999.

Els hospitals privats cordovesos Cruz Roja, San Juan de Dios y Quirónsalud tenen sol·licitada al Ministeri de Sanitat i a l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) l’acreditació per convertir-se en centres extractors d’òrgans destinats a ser trasplantats amb posterioritat en els hospitals públics autoritzats per aquesta activitat.

En l’actualitat, Cruz Roja, San Juan de Dios y Quirónsalud tenen l’acreditació per poder extreure determinats teixits, però amb l’acreditació que han demanat a Sanitat els tres hospitals privats podrien comptar amb autorització per extreure òrgans i contribuir d’aquesta manera a reduir la llista d’espera de trasplantament existent en l’actualitat.

A Andalusia existeixen diversos hospitals privats que tenen aquest tipus d’acreditació. El primer en obtenir-la per a l’extracció d’òrgans i teixits en Andalusia va ser l’hospital Quirón Sagrado Corazón al 2012 i després d’aquest centre se n’han sumat d’altres en diverses províncies, tot i que en el cas de Còrdova l’únic hospital privat autoritzat fins el moment per a l’extracció i trasplantament, en concret de teixit ocular com la còrnia, és l’Hospital La Arruzafa, que té aquesta acreditació des del 1999.

L’Organització Nacional de Trasplantaments està ultimant un protocol amb l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE) amb el qual s’incorporarien 160 hospitals privats d’Espanya a l’obtenció d’òrgans.

L’ONT espera, a partir d’aquesta col·laboració, poder realitzar uns 400 trasplantaments més a l’any a Espanya, tot i que de moment es descarta que cap d’aquests hospitals privats pugui trasplantar òrgans, s’acreditarien només per a la seva extracció. A Espanya actualment només hi ha tres hospitals privats acreditats, mitjançant un conveni amb la sanitat pública, per efectuar trasplantaments. A Espanya, en el que portem d’any, s’han dut a terme un 5% més de trasplantaments, però malgrat això es segueixen necessitant més donacions per acabar amb la llista d’espera.

 

Font: diariocordoba.com

Notícia traduïda per l’AMTHC