Catalunya, líder mundial en trasplantaments

L’any 2015 els hospitals catalans van dur a terme 955 trasplantaments, una taxa rècord corresponent a la de 127 trasplantaments per milió d’habitants

El primer dimecres de cada mes de juny, enguany dia 1, se celebra el Dia del Donant d’Òrgans i Teixits. El Director del Servei Català de la Salut, David Elvira, i el Director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, han presentat a les 11h del matí a la Sala d’Actes del Departament de Salut les últimes dades sobre donacions d’òrgans.

Catalunya pot batre rècords en quan als trasplantaments realitzats, però encara ens falta una mica més d’empenta per aconseguir augmentar el nombre de donacions i assolir la mitjana espanyola, que se situa en els 40 donants de cadàver per cada milió d’habitants -mentre que Catalunya està en 34 donants per milió-. Des de l’OCATT s’ha recalcat que, després d’haver estat dos anys consecutius (2015 i 2016) incrementant poc a poc les donacions, la tendència a la baixa que es va donar fins al 2014 ja s’ha aturat. Concretament, la donació a Catalunya des del 2013 i fins el 2015 va augmentar un 24%.

records

Segons el doctor Jaume Tort, director de l’OCATT, el repte ara és incorporar més hospitals de la xarxa pública dels 23 que ja tenen programa de donació d’òrgans. Hi ha 1226 persones en espera de rebre un òrgan actualment a Catalunya, tot i que les xifres de donacions i trasplantaments d’òrgans i cadàvers entre el gener i l’abril d’aquest mateix 2016 han estat a l’alça:

noticia_3

Aquest matí, els directors de l’OCATT i del Servei Català de la Salut també han presentat novetats sobre la donació d’òrgans a través del portal La Meva Salut, un espai digital i personal en el que tots els ciutadans podran identificar-se com a donants. La seva voluntat quedarà registrada a la seva històrica clínica, i això facilitarà als familiars i als coordinadors de trasplantaments conèixer si hi havia expressada prèviament la voluntat de ser donant i, per tant, fer més fàcil l’obtenció del consentiment. Paral·lelament, a través de La Meva Salut, els ciutadans també es podran descarregar el carnet personalitzat de donant, que es recomana portar sempre a sobre.

activitat_del_2015_bo_bo_i_bo

 

Comments are closed