Balears ha registrat des de l’1 de gener fins l’1 de juny un total de 35 donants d’òrgans (10 de donació en asistòlia i 25 de mort encefàlica) que han generat 87 òrgans, permetent que es realitzin 61 trasplantaments a les Illes.

Segons van informar des de la Conselleria de Salut en el Dia Nacional del Donant d’Òrgans, d’aquests trasplantaments, un total de 41 van ser de ronyó i es van dur a terme a l’Hospital Universitari de Son Espases.

Pel que respecta als 35 donants, concretament, van oferir 69 ronyons, 14 fetges, 1 pulmó i 3 pàncrees i, per hospitals, l’Hospital Universitari Son Espases va obtenir 28 donants; 4, l’Hospital Can Misses, i 3, l’Hospital Mateu Orfila.

“Avui és un dia per agrair l’altruisme i la solidaritat de tots els donants, donar visibilitat a les persones que esperen un trasplantament i reconèixer la tasca de tots els professionals implicats, els quals, amb la seva feina, aconsegueixen salvar vides”, va declarar la consellera de l’àrea, Patricia Gómez, durant la seva visita a la carpa informativa de la plaça Porta Pintada.

Gómez va destacar, d’altra banda, que la donació en asistòlia controlada (aturada cardiorespiratòria), que es va posar en marxa el mes de juny del 2016 a Balears, ha permès “millorar les dades de donants en aquesta comunitat”.

En aquest sentit, en aquests tres anys hi ha hagut un total de 57 donants en asistòlia (10, el 2016; 14, el 2017; 23, el 2018, i 10 més des de l’1 de gener fins l’1 de juny d’aquest any).

Així mateix, la consellera va recordar que ja s’ha iniciat tot el procés per realitzar trasplantaments hepàtics a Balears amb l’objectiu de poder implantar-lo a l’Hospital Son Espases durant el 2020.

Durant l’any 2018, 66 donants van generar 216 òrgans per a trasplantaments en els hospitals públics de Balears, unes xifres que superen les que es van registrar el 2017, amb 55 donants i 173 òrgans generats.

Aquestes dades són els més elevats de la història d’aquesta comunitat des de l’inici de l’activitat de donació i trasplantament, i suposen haver aconseguit una taxa de 58,9 donants per milió d’habitants, 10 punts superior a la mitjana estatal, que es situa en 48.

A més, suposen superar l’objectiu marcat per l’Organització Nacional de Trasplantaments d’aconseguir els 50 donants per milió d’habitants el 2022.

 

Font: 20minutos.es

Notícia traduïda per l’AMTHC