La seva condició d’insularitat, amb la problemàtic dels desplaçaments a la península, són el motiu d’aquesta sol·licitud.

Canàries i Balears demanaran més flexibilitat en els criteris d’acreditació de centres CART per poder administrar aquestes noves teràpies als seus pacients. Així ho han confirmat ambdues conselleries durant la celebració del Consell Interterritorial de Sanitat al·legant que, per la seva condició d’illes, es podria garantir el principi d’equitat facilitant l’accés a les teràpies avançades evitant desplaçaments.

Patricia Gómez, consellera de Salut de Balears, ha assegurat que en la seva comunitat autònoma no complirà els criteris mínims de pacients pel que han plantejat a la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, “flexibilitzar el criteri”.

La intenció de la Conselleria balear és acreditar l’hospital Son Espases per a què administri aquestes teràpies d’última generació, que tenen el handicap del seu elevat cost, que és el major repte pel finançament. Durant la reunió de la Comissió Delegada ja es va posar sobre la taula que el Fons de Cohesió podria no ser suficient per garantir el finançament d’aquesta teràpia.

Fonts de la Conselleria de Canàries han confirmat aquesta petició de modificació d’aquests criteris i han assegurat que aquesta sol·licitud també la van posar sobre la taula del CISNS de novembre.

Entre cinc i set centres

Actualment, els hospitals espanyols que estan realitzant els assajos clínics de CART per a l’administració d’aquestes teràpies són el 12 d’Octubre, el Niño Jesús a Madrid; així com el Vall d’Hebron, el Sant Joan de Déu i el Clínic a Barcelona.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va explicar que no hi hauria criteris territorials per valorar els centres de referència i que serien entre 5 i 7 a nivell nacional. És a dir, que amb els centres actuals (que són els acreditats per administrar la primera teràpia CART que ha rebut decisió de finançament serien suficients. El problema és que aquests hospitals estan distribuïts entre Madrid i Catalunya.

Carcedo ha reafirmat aquesta intenció assegurant que els criteris “són els que són” i que és responsabilitat dels grups de treball “acordar els procediments per seleccionar als pacients i els centres hospitalaris que reuneixen el necessari per dur a terme aquestes tècniques”.

El ministeri ja va publicar un esborrany que recollia 15 criteris per a la secció de centres, que es basaven en els establerts per l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Comunitats autònomes i Govern central seran els responsables de ratificar aquest primer document o introduir les variacions oportunes.

 

Font: redaccionmedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC