En el primer quadrimestre de l’any va haver-hi 19 donants i es van trasplantar 41 òrgans.

La donació d’òrgans i, en conseqüència, els trasplantaments segueixen augmentant tant en el conjunt d’Espanya com a Aragó. Aquesta esperançadora notícia va ser transmesa per la directora de l’Organització Nacional de Transplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, i per Raquel Montoiro, coordinadora autonòmica d’Aragó, durant la celebració de la XVI reunió nacional de coordinadors de trasplantaments i professionals de la comunicació.

En el cas de la Comunitat, Montoiro va avançar que en els quatre primets mesos d’aquest any, els hospitals aragonesos havien realitzat 41 trasplantaments d’òrgans, el que representa un 41% més que en el mateix període de l’any anterior. D’ells, 29 van ser transplantaments renals (un 25% més que el 2018); nou, hepàtics i tres, cardíacs.

Totes aquestes operacions van poder dur-se a terme gràcies als 19 donants que va haver-hi fins a l’abril: 14 persones mortes i cinc donants de ronyó vius.

El balanç, va apuntar la coordinadora de trasplantaments d’Aragó, és “esperançador” i molt positiu. Tot i que es va mostrar cauta a l’hora de fer una previsió sobre com pot acabar l’any extrapolant les xifres d’aquest primer quadrimestre. En qualsevol cas, s’ha de recordar que el 2018 va finalitzar amb 99 transplantaments fets en els hospitals de la Comunitat gràcies als òrgans donats per 48 persones.

Col·laboració públic-privada

En la valoració favorable va coincidir Beatriz Domínguez-Gil, directora de l’ONT, qui va avançar que en aquests primers quatre mesos de l’any, a Espanya, les donacions d’òrgans havien augmentat un 8% i els trasplantaments, un 5%. “Un balanç molt positiu”, va afirmar, ja que si l’activitat continua a aquest ritme, aquest any podrien superar-se els 49 donants per cada milió d’habitants i arribar als 5.400 trasplantaments. “Amb el que aniríem molt ben encaminats (va dir) cap a l’objectiu del Pla 5022, que fixa com a objectiu arribar a l’any 2022 als 50 donants per milió d’habitants i a 5.500 trasplantaments”.

Tanmateix, la directora de l’ONT també va reconèixer que cada cop és més difícil mantenir aquesta tendència a l’alça, tant en el nombre de donants com de trasplantaments. La bona notícia que s’hagi reduït a Espanya la mortalitat per accidents de trànsit i per malalties cerebrovasculars obliga als professionals sanitaris a buscar noves formes d’incrementar la disponibilitat d’òrgans i teixits amb els quals salvar vides.

En aquest sentit, es va mostrar molt optimista amb la col·laboració públic-privada que pot aconseguir-se després de la signatura del conveni signat al febrer entre l’ONT i ASPE (Aliança de la Sanitat Privada Espanyola). En virtut d’aquest protocol, bona part de la xarxa d’hospitals privats podria incorporar-se al procés de donació d’òrgans. Aquesta possibilitat, que Domínguez-Gil va insistir en remarcar que només seria per donar, no per a realitzar transplantaments, augmentaria considerablement el nombre d’òrgans disponibles.

Va explicar que en aquest moment s’estava fent un estudi per conèixer en detall quantes clíniques podrien incorporar-se a aquesta iniciativa i va avançar que ja tenen identificats 160 centres privats com a potencials col·laboradors. Segons els càlculs que han fet des de l’Organització Nacional de Trasplantaments, la participació de la sanitat privada a l’hora d’oferir als familiars dels pacients que moren en els seus hospitals la possibilitat de convertir-se en donants, podria augmentar entre un 5% i un 10% la xifra de trasplantaments (al voltant de 400 òrgans).

La XVI reunió nacional de coordinadors de trasplantaments i professionals de la comunicació va tenir lloc a principis de maig a Saragossa amb els reptes de la col·laboració públic-privada en donació, de les noves teràpies CAR-T i de la proliferació de les mentides en salut com a temes centrals. Més de 70 professionals de la comunicació de tot Espanya van participar en aquesta jornada.

 

Font: heraldo.es

Notícia traduïda per l’AMTHC