Alerta sobre el risc dels trasplantaments fecals

La FDA emet una alerta per la mort d’una persona que va rebre aquest tractament per a la infecció per ‘Clostridium difficile’ que no respon a les teràpies estàndard.

Les autoritats sanitàries dels EUA (FDA) han emès una alerta de seguretat sobre el risc potencial d’infeccions greus causades per organismes resistents a múltiples medicaments relacionats amb l’ús en investigació de la microbiota fecal per a trasplantaments.

El trasplantament fecal consisteix en repoblar l’intestí d’una persona malalta amb bacteris sans, aquells que hauria de tenir i ha perdut d’alguna manera. Per això, s’introdueix en el cos del malalt una mostra, processada prèviament en el laboratori, de la femta d’una persona amb bona salut.

Segons Peter Marks, director del Centre d’Avaluació i Investigació Biològiques de la FDA, és important tenir en compte que el trasplantament fecal, que s’ofereix com a opció pels casos d’infecció per ‘Clostridium difficile’ que no respon a les teràpies estàndard, “no està exempt de riscos. Ens hem adonat d’infeccions amb organismes resistents a múltiples fàrmacs després que els pacients van rebre un trasplantament fecal, inclosa la mort d’un pacient. Per tant, volem alerta a tots els professionals de la salut sobre aquest possible risc greu per a què puguin informar als seus pacients”.

En la seva alerta, la FDA subratlla la importància que té garantir que els beneficis dels nous avenços superin els riscos pels pacients.

L’avís s’ha fet després que dos pacients immunocompromesos que van rebre un trasplantament fecal en un assaig clínic van desenvolupar infeccions bacterianes invasives degut a la transmissió d’organismes resistents a múltiples fàrmacs, el que va causar la mort d’un d’ells. Degut a aquestes reaccions adverses greus, la FDA ha determinat que es necessiten certes proteccions de detecció de femta i proves de femta per a qualsevol ús del trasplantament fecal en investigació.

A més, la comunicació avui alerta als professionals de la salut sobre el risc potencial de transmissió d’organismes resistents a múltiples fàrmacs a través d’aquesta tècnica i els resultats adversos greus que poden tenir lloc.

A Espanya, el trasplantament fecal està acceptat en el tractament de la infecció recidivant o recurrent pel bacteri ‘clostridium difficile’. Actualment no hi ha més de 5 centres a Espanya en els quals es pot accedir a la realització d’un trasplantament fecal.

 

Font: abc.es

Notícia traduïda per l’AMTHC

Comments are closed