L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) ha tancat el primer semestre de l’any augmentant els trasplantaments de l’any passat

Malgrat la pandèmia, el 2020 es va aconseguir realitzar 997 trasplantaments en hospitals catalans, aconseguint un gens menyspreable cinquè lloc en la història dels trasplantaments. En el 2021, les dades ja es mostren en remuntada intentant aconseguir els nivells pre-pandèmia. Cinc-cents seixanta han estat les operacions de trasplantaments realitzats entre gener i juny. Noves de vida, gràcies sempre als desinteressats donants i als equips professionals dels hospitals catalans que fan trasplantaments. Aquesta xifra situa l’activitat de trasplantaments un 29,5% més que en el mateix període de l’any anterior.

El nombre de trasplantaments de ronyó ha estat, sens dubte, el que més ha augmentat, sent 298 l’any passat i aconseguint els 379 enguany. Els trasplantaments hepàtics han passat de 70 en 2020 a 87 en 2021. Els cardíacs han sumat tretze trasplantaments més que en 2020, passant de 20 a 33. En tant que els trasplantaments pulmonars han pujat la seva quantia de 31 a 49 i quedant el trasplantament de *pàncreas igualat en xifres, mantenint-se en 12.

Més enllà de les bones dades en l’increment d’activitat de trasplantaments acumulada respecte a les pitjors dades de la *pandèmia, a 30 de juny encara esperaven un òrgan vital un total de 1137 pacients dels hospitals catalans. Les llargues llistes d’espera demostren que encara és un privilegi accedir a un òrgan que et permet canviar la qualitat de vida enfront de la malaltia o que, fins i tot, et dóna l’única opció de vida *possible. Per això la conscienciació en la donació d’òrgans continua sent una de les principals tasques de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya.