Dimarts 26 de febrer, Artur Marquès, membre de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya (AMTHC), va assistir al taller “Desenvolupament d’un model sectorial de coordinació de trasplantaments a la Regió Sanitària de Girona a partir dels serveis”, organitzat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

A l’acte també van assistir-hi Maria Dolors Vilardell, infermera de l’Hospital de Figueres, sòcia de l’AMTHC i donant de fetge, i la Dra. Núria Masnou, coordinadora de Trasplantaments a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

La Regió Sanitària de Girona (RSG) va començar el 2015 un desplegament de model sectorial en donació d’òrgans i teixits. En aquest moment s’ha consolidat a tots els hospitals SISCAT de la regió la donació de teixits, especialment de còrnies, de manera que pràcticament tots els centres són autònoms per aquesta tasca.

El model sectorial de donació d’òrgans, degut a la mateixa idiosincràsia de la RSG, s’està desenvolupant una mica més lentament. Segueix pivotant en els serveis d’urgències i unitats d’ictus, pel fet que la possibilitat de millora de l’activitat rau en la millor detecció de possibles donants.

Xavier Arrebola presentarà la implantació del procés de donació de còrnies el juny del 2017 a l’Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran i els resultats del 2018, on s’han aconseguit 31 donants, situant-nos al capdavant de les donacions a les comarques gironines.

 

Font: ssibe.cat