Alcohol i dany hepàtic

El consum excessiu d’alcohol és un dels problemes dels nostres dies i del nostre fetge, sent responsible de moltes malalties d’aquest òrgan, com l’hepatitis alcohòlica i la cirrosi hepàtica. La gravetat i l’alta mortalitat de les malalties hepàtiques fa la necessari un diagnòstic precoç i l’inici precoç de l’abordatge terapèutic per aconseguir l’abstenció d’alcohol com a objectiu principal. En cas de persistència del consum pot impedir el trasplantament hepàtic, arribat el moment que sigui necessari.
La dependència de l’alcohol és l’addicció més estesa en les societats actuals a més de fumar, ja sigui per l’alta accessibilitat, el baix cost o les poques prohibicions de la venda de begudes alcohòliques. L’augment del consum d’alcohol representa un verdadero problema de salut pública, amb grans repercussions econòmiques i socials. A nivell individual, a més de les malalties hepàtiques, augmenta el risc de càncer i malalties cardíaques i provoca problemes familiars, laborals i socials.
Hi ha molts estudis que indiquen la clara relació entre el consum d’alcohol i la malaltia hepàtica. Així mateix, s’ha demostrat una correlació molt estreta entre el consum i la mortalitat per cirrosi alcohòlica.La susceptibilitat individual a l’alcohol no es coneix exactament, però hi ha diversos factors que influeixen en l’augment del risc de desenvolupar malalties hepàtiques alcohòliques: edat (és més freqüent entre els 40 i els 50 anys), sexe (les dones són més susceptibles), origen (és més comú en persones nord-americanes, africanes i hispanes), consum de tabac, L’obesitat, el tipus de beguda i la forma de consumir-la, els factors genètics, o el consum d’alcohol i medicaments que poden augmentar el seu efecte nociu i que són àmpliament utilitzats, com el paracetamol.