L’ONT i l’ASPE també treballen en les condicions i protocols per detectar a possibles donants.

La integració de la sanitat privada en la xarxa nacional de donació d’òrgans no es deté. Els dos artífexs d’aquest projecte, l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE), segueixen treballant en un protocol que normativitzi a nivell estatal la participació dels centres privats en el model espanyol de trasplantaments, un protocol en el qual també es determinaran els requisits bàsics per a què un hospital privat pugui participar en tasques d’extracció d’òrgans.

Segons ha confirmat la directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, la sanitat privada no només es “regirà pels mateios requisits que un centre públic per a l’extracció d’òrgans, sinó que haurà de complir un requisit extra”. Aquest requisit consisteix en què “tots els hospitals privats que formin part de la xarxa nacional de donació d’òrgans estaran tutelats per un hospital públic de referència”.

Així, un hospital públic s’encarregarà de supervisar i assessorar al privat en les tasques de donació. Aquesta donació és imprescindible i s’aplicarà en tots els casos, fins i tot en aquells hospitals provats que no realitzin extraccions d’òrgans, però que estiguin acreditats com “detectors d’oportunitat de donació”

Quant als requisits bàsics que compartiran centres públics i privats es troben el d’exigir que l’hospital que digui a terme una extracció disposi d’Unitat de Cures Intensives (UCI) amb ventilació mecànica amb capacitat per a 12 hores o que tinguin una unitat de coordinació de trasplantaments. Per elaborar aquests requisits s’està prenent com a referència la normativa vigent.

La figura del coordinador de trasplantaments tindrà un gran protagonisme en aquest protocol, ja que es determinarà la seva presència fins i tot en aquells centres privats que siguin denominats detectors d’oportunitats de donació, és a dir, que poden participar en la captació de possibles donants, però que no disposen de la capacitat per dur a terme una extracció.

Una de les principals novetats que posarà sobre la taula aquest protocol és l’establiment de les característiques bàsiques i condicions necessàries per acreditar a un centre com a detector d’oportunitats de donació, quelcom que no s’havia portat fins llavors a nivell nacional.

Adhesió de comunitats autònomes

En l’elaboració d’aquest protocol estan participant diverses comunitats autònomes. Entre les quals estan assistint als grups de treball es troben Balears, Andalusia, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana i Galícia.

A més, estan participant alguns grups hospitalaris com Quirónsalud, Recoletas i Hospitals San Roque, entre d’altres. “La seva implicació i la de les comunitats autònomes garanteixen la implementació del protocol quan estigui finalitzat”, afirmen des del grup de treball.

Pel moment, es descarta la participació de la sanitat privada en el trasplantament d’òrgans, tot i que l’ONT no descarta la seva integració en aquestes tasques en el futur. “El trasplantament no entra aquí perquè creiem que s’ha de realitzar de forma majoritària al SNS. Ara hi ha tres centres privats que desenvolupen aquesta activitat de trasplantaments d’òrgans a Espanya però en base a un conveni amb la sanitat pública i amb els mateixos requisits i criteris de funcionament que qualsevol centre públic. No obstant, podria passar que en el futur algun volgués sumar-s’hi i això s’hauria d’estudiar”, ha senyalat al respecte la directora de l’ONT.

 

Font: redacciomedica.com

Notícia traduïda per l’AMTHC