Una publicació internacional destaca el model de donació de La Rioja com a exemple a seguir. La regió encadena dotze anys de lideratge en donants d’òrgans en mort encefàlica, el 80% d’ells des de Cures Intensives.

El 2005 a l’Hospital San Pedro va començar a gestar-se un nou model per avançar en la donació d’òrgans a La Rioja. Un any després, la nova estratègia es va posar en marxa i la regió, que fins llavors havia estat a la cua de l’estadística, va passar a ocupar els primers llocs en el rànquing de donants. Aquell gir va obeir a un nou model de gestió de la donació que fins llavors s’iniciava un cop que el pacient moria i que a partir d’aquell any va arrancar abans del fatal desenllaç, en la majoria dels casos a Urgències, quan es detecta que un pacient es troba en una situació crítica, amb un pronòstic molt dolent. En aquell moment es parla amb les famílies per plantejar-los l’opció d’ingressar al pacient en la Unitat de Cures Intensives de forma que si mor pugui ser donant.

Aquesta estratègia, que té ja més de dotze anys de rodatge i que porta el segell del coordinador autonòmic de Trasplantaments, Fernando Martínez Soba, ocupa un lloc destacat en l’últim número d’una de les publicacions internacionals més prestigioses, Transplantation.

El rellevant, apunta Martínez Soba, és que és la primera publicació del món que aborda el que l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha definit com a cures intensives orientades a la donació, un programa amb segell de La Rioja en el qual posa el focus la revista com a model a seguir. L’article, que signen, entre d’altres, el propi Martínez Soba i la directora de l’Organització Nacional de TrasplantamentsBeatriz Domínguez-Gil, posa de manifest la possibilitat de tenir un nombre de donants d’òrgans considerable amb una nova estratègia de detecció de possibles donants.

La publicació suposa a més un “reconeixement a tots aquells que han fet possible tot això, als donants, a les famílies, als professionals implicats i a l’administració que va donar suport a l’estratègia”.

Tres pilars

El protocol es sustenta sobre tres pilars fonamentals, un és la detecció, el segon la comunicació amb les famílies i el tercer l’ingrés a la UCI. Respecte al segon pilar, el de la comunicació a les famílies, s’ha dissenyat un model denominat d’entrevista prèvia per parlar amb els afectats en un moment tan delicat.

Precisament, tots els anys es realitzen cursos a Logronyo dirigits a professionals d’urgències i coordinadors de tot Espanya, que a La Rioja han afavorit que la taxa de negatives a la donació sigui del 2,7% enfront el 15% nacional.

La Rioja registra des del 2006 la major taxa de donació d’òrgans en mort encefàlica “i això ha estat possible gràcies a aquest programa”, apunta. De fet, prop del 80% dels donants són gràcies a un protocol que d’implantar-se en altres centres sanitaris del país podria tenir un enorme impacte. En concret, el 2018 en aquesta comunitat va haver-hi més de 80 donants per milió de població, enfront als 48 d’Espanya i els 20-25 d’Europa.

 

Font: larioja.com

Notícia traduïda per l’AMTHC