Espanya és el país líder en trasplantaments a tot el món i un dels seus grans referents és un doctor d’Almeria arrelat ja a la veïna Regió de Múrcia, on dirigeix, des de l’any passat, l’àrea d’Immunologia de l’Hospital Clínic Universitari Virgen de la Arrixaca, que ha estat durant tres anys consecutius l’hospital espanyol més extractor amb major nombre de donants generats.

Criat al barri d’Oliveros, al carrer Artés d’Arcos, Manuel Muro Amador sempre va tenir clar que volia ser especialista en Immunologia i volia estar a prop de casa. Va estudiar a la Universitat de Granada i com a Almeria no hi havia servei acreditat per a formació de residents en l’especialitat (avui hi ha només un FEA immunòleg a l’Hospital de Torrecárdenas i el camp de trasplantament és gestionat des de Màlaga) va decidir apostar per Múrcia, que ja pel 1991, començava a convertir-se en un servei de referència nacional.

Allà, Manuel Muro, llicenciat des de dos anys abans (seria ja doctor el 2002 i a més va passar com a becari per l’Institut Pasteur a Paris), va ser resident al Virgen de la Arrixaca durant quatre anys, després investigador de l’Institut de Salut Carlos III, facultatiu adjunt d’Immunologia, Coordinador Clínic de Guàrdies de Trasplantament i per últim ja Cap de Servei d’Immunologia.

“Durant tota la meva carrera m’he dedicat a la Immunologia del Trasplantament i des del juliol de l’any passat, amb la prefectura de servei, vaig assumir tasques de gestió de les unitats del Servei d’Immunologia que són sis (immunologia tumoral, immunodeficiències, histocompatibilitat i trasplantament, autoimmunitat, immunopatologia i immunologia molecular)”.

El nomenament com a cap de servei li va arribar per mèrits propis, sent dels primers en dur-se a terme d’aquesta manera en la seva especialitat, el que confereix molt més valor a la trajectòria d’aquest doctor d’Almeria. Entre aquests mèrits (una llista gairebé inacabable), destaquen més de 120 publicacions en revistes científiques d’impacte; més de 30 capítols de llibre, la majoria internacionals; o més de 300 comunicacions a congressos.

Espanya lidera el nombre de donants. “Hi ha molt cadàver”, però “s’està potenciant la donació en asistòlia i la donació en viu”. Això sí, “encara és necessari que la gent es conscienciï de la necessitat que els pacients millorin la seva qualitat de vida”. L’any passat van canviar els criteris de donació voluntària de medul·la, baixant l’edat als 40 anys en lloc dels 60. Això ha suposat una disminució del nombre de donants reclutats a tot Espanya, però a canvi “hem guanyat en el nombre de donants operatius”.

Visita Almeria sempre que pot, tot i que reconeix que li agradaria “anar-hi més”. “A les vacances sempre hi torno, a més tinc casa a Almeria i estiuejo a Almerimar”, tot i que les dates són “ajustades” i sent “un gran orgull com a nascut a Almeria” quan recorda que el primer trasplantament hepàtic realitzat a la Arrixaca, el 1988, va ser amb un donant d’Almeria.

“Sempre que es fa referència als orígens del trasplantament hepàtic a Múrcia apareix la gran solidaritat d’Almeria, com esperava la Policia a l’equip extractor, escortant-lo fins al centre sanitari i obrint l’aeroport només per aquell event”, explica. A més, exerceix com un fantàstic ambaixador de la nostra província pels ciutadans murcians. “Molts estiuegen al Llevant d’Almeria i els hi agrada la tranquil·litat i la bellesa de les nostres platges”, finalitza.

 

Font: diariodealmeria.es

Notícia traduïda per l’AMTHC